Welke prijsklasse zoek je
12 Resultaten

Rood

Ontdek wat authentieke Perzische tapijten bijzonder maakt.

Meer informatie
    Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Cadmiumrood, karmijn rood, ossenrood, rode oker of vermiljoen rood. Het zijn geen bekende termen maar iedereen kent de kleur rood. Al in de kleuterklas leer je dat rood een primaire kleur is en je het niet kan maken door andere kleuren te mengen. Over de kleur rood kan lang gediscussieerd worden, want voor de één staat het voor liefde en warmte, bij de ander roept het haat en gevaar op. Toch zie je het overal terug. Van Coca Cola tot de Socialistische Partij en van rode lippenstift tot het rode Perzische tapijten. En dat laatste, daar wil ik het met je over hebben!

Rode Perzische tapijten

Rood Perzisch tapijt bestaat al eeuwen lang. Al in de tijd van de Grieken en Romeinen werden er de prachtigste rode Perzische tapijten gemaakt. Vaak gemaakt door nomaden die jaren over een tapijt deden en erop sliepen, aten, zaten en werkten. Als je denkt aan Perzische tapijten heb je al snel de meest typische vintage vloerkleden in je hoofd met een hoop detail. Deze details bestaan vaak uit de kleuren beige, blauw en groen. Tegenwoordig bestaan er veel meer soorten rode tapijten. Van Egaal rood tot tapijten met zoveel detail dat je het rood amper meer ziet. Dat is een kernmerk van de oosterse motieven.

Waar staat rood voor?
Rood wordt vaak met verschillende dingen geassocieerd. Aan de ene kant staat het voor vuur, hitte, bloed, oorlog en gevaar. Niet voor niets moet je bij een rood stoplicht stoppen, het zegt “pas op gevaar!” Net zoals verkeersborden vaak rood zijn en brandblussers ook. Dit is niet zomaar, rood is een zeer emotionele en intense kleur. Het zet mensen aan tot daden, maar waarschuwt ook. De kleur is ook vaak terug te vinden in nationale vlaggen. Het geeft moed, daadkracht en passie aan.
Aan de andere kant wordt rood geassocieerd met verlangen liefde en warmte. Een rood hartje is het meest typisch wat naar boven schiet als je denkt aan de kleur rood. Het is een warme kleur, net zoals oranje en paars, wat allebei vermengingen van rood zijn. Toch wat lichtere kleur? Dan een vloerkleed oranje is misschien een beter idee.

Waarom rood zoveel oproept bij mensen komt door je eigen brein. De kleur is zo intens dat het de stofwisseling en bloeddruk in je lichaam verhoogt. Je kan het dus letterlijk warm krijgen van rood. Daarnaast heeft het een zeer hoge zichtbaarheid, waardoor het niet aan je ogen zal ontglippen. Vandaar de rode stopborden en -lichten.

Rood in je interieur

Een Perzisch tapijt Rood of een vintage vloerkleed rood wordt tegenwoordig niet zo snel meer in een interieur geplaatst. De meeste mensen associëren het toch met de eiken meubels van hun opa en oma. Toch valt rood prachtige te combineren met een hip interieur zoals een roze vloerkleed roze.
Allereerst is het belangrijk dat je rood niet toepast in een kamer waar je tot rust wil komen. Rood wekt nou eenmaal energie op. Het is daarom perfect voor een kantoor!
rode vloerkleden zijn goed te combineren met wit en zwart: de basiskleuren. Als je meer voor een warmere uitstraling wilt gaan zijn de lichtere houttinten een prachtige combi. Wie voor uitdaging en energie gaat kiest voor blauw of geel naast rood. Deze contrasterende kleuren roepen moed, kracht en zelfverzekerdheid uit! Dit past goed in een kantoor, waar je je klanten iets activistisch mee wilt geven.
Een rood vloerkleed is ideaal voor degene die wel rood in hun ruimte willen verwerken, maar het enkel bij details willen houden. Een rood vloerkleed zorgt voor een huiselijke warme sfeer en weet zijn plek te vinden onder de meubels. Hierdoor heeft hij niet de overhand, maar verdwijnt niet uit het zicht. Bekijk hier andere kleur vloerkleed.