Perzische tapijten materialen

welke materialen worden in Perzische tapijten gebruikt en hoe kan je ze herkennen ? Hoe kan je het verschil zien tussen synthetische en natuurlijke materiaal ? In dit artikel wordt alles uitgelegd. Wil je weten hoe moet je een Perzisch tapijt herkennen? Lees dat dan hier.

Tapijten zitten diepgeworteld in de Perzische cultuur en worden al honderden jaren gebruikt ter decoratiel. Tegenwoordig vormen de tapijten nog steeds een belangrijk onderdeel van de Perzische cultuur en worden er nog dagelijks prachtige tapijten gemaakt in het huidige Iran, Afghanistan en andere omliggende landen en gebieden van het ouden Perzische rijk. De tapijten maken onderdeel uit van het dagelijks even en zijn overal terug te vinden, zowel aan de muur als versiering, als op de vloer als tapijt. De Perzische tapijten staan bekend om traditionele kleurenpatronen en prachtige ontwerpen. Zo heeft elke regio in Iran een eigen structuur en methode voor het tapijtknopen.

Perzische tapijten zijn over de hele wereld verkrijgbaar en worden tegenwoordig van diverse materialen en patronen gemaakt. Er zijn diverse technieken waarmee de tapijten gemaakt worden en tal van unieke en bijzondere patronen. 

Diverse materiaalsoorten van Perzische tapijten

Perzische tapijten worden met de hand geweven en worden met diverse materiaalsoorten vervaardigd. Bij het proces komt een weefgetouw te pas waarmee tapijtknopen handmatig kunnen worden verricht. Hiermee worden de handgeknoopte exemplaren mee gemaakt. 

De materiaalsoorten die gebruikt worden voor een handgeknoopt Perzische tapijten zijn natuurlijke materialen namelijk schaapswol, zijde en katoensoorten. 

Uiteraard kan er een groot verschil zijn tussen de knoopdichtheden van de tapijten die met verschillende materiaal soorten zijn gemaakt. Ben je benieuwd hoe je de knoopdichtheid van Perzische tapijten moet berekenen? Lees hier alles erover.

Synthetisch materiaal

Tegenwoordig worden vele imitaties van Perzische tapijten machinaal gefabriceerd met synthetische materialen. De reden daarvoor is dat tapijt machines geen natuurlijke materialen kunnen verwerken. Het gebruik van synthetisch materiaal is dan ook een moderne toepassing die bij klassieke en traditionele tapijten niet wordt toegepast. De synthetische materialen die worden gebruikt voor tapijten zijn met name polyester, viscose en nylon. De synthetische materialen zijn niet natuurlijke materialen, waardoor ze minder zacht aanvoelen als natuurlijke materialen. Wanneer je deze tapijten voelt, zal je merken dat ze plastic achtig aanvoelen. 

Machinaal vervaardigde tapijten worden vaak gemaakt van synthetische materialen. Hoewel ze op foto’s soms lijken op authentieke Perzische tapijten, behoren ze tot een heel ander domein. Synthetische stoffen hebben de neiging om stofdeeltjes, vuil en haren vast te houden vanwege hun statische elektriciteit, wat de reiniging en het onderhoud bemoeilijkt. Zo kan het zijn dat deze tapijten meer inspanning vereisen om schoon en netjes te houden.

Wat is wol

Wol is uiteraard een natuurlijk product. Het kan gemaakt worden van diverse dieren met veel vacht, zoal het schaap, geit of van een kameel. Voor de meeste productie van Perzische tapijten wordt gebruik gemaakt van schapenwol. De vacht wordt van schapen of lammen geschoren en wordt daarom ook wel scheerwol genoemd.

Voordat de scheerwol gebruikt kan worden in tapijt, wordt deze eerst onderworpen aan een lang proces van zuivering, waarbij het wordt gewassen en gedroogd en vervolgens tot een zeer fijne stof wordt verweven. Schapenwol is een fijn materiaal dat deze tapijten een warme en natuurlijke uitstraling geeft. Deze tapijten zijn zeer populair en bieden een lange levensduur. Voor de productie van een wollen vloerkleed wordt gebruik gemaakt van handknopen. Handgeknoopt tapijt wol is een ingewikkeld proces waar veel tijd in gaat zitten.

Wat is zijde

Net als schapenwol is zijden een natuurlijke materiaalsoort waarvoor het materiaal afkomstig is van een dier. Zijden komt van de zijderups en wordt dus door insecten gemaakt. Het is een zeer ingewikkeld proces waarbij de zijden die de rups heeft geproduceerd uiteindelijk tot een glanzend wit draad wordt verweven.

De tapijten gemaakt van zijde hebben een glanzende uitstraling en voelen zeer zacht aan. Deze tapijten zijn zeer gewild vanwege de lange levensduur en de vaak bijzondere patronen. Met een zijdendraad kunnen dunnen lijnen gemaakt worden en prachtige gedetailleerde sierlijsten. De tapijten zijn dan ook vaak te herkennen aan veel details en een prachtige afwerking.Omdat zijde zeer zacht is krijgt hij de vorm van je vinger als je hem op je vinger legt. Dat is in tegenstelling tot de alle andere materialen die stugger zijn en deze vorm niet krijgen.  

wat is zijde
Kenmerk van zijde

Wat is katoen

Katoen wordt gemaakt van de katoenplant, en is dus ook een natuurlijk product. Het materiaal wordt vaak toegepast in tapijten als ondersteuning en wordt met name gebruikt voor de ketting en de inslag van het tapijt.