Perzische tapijten materialen en tips voor de aankoop

welke materialen worden in Perzische tapijten gebruikt en hoe kan je ze herkennen ? Hoe kan je het verschil zien tussen synthetische en natuurlijke materiaal ? In dit artikel wordt alles uitgelegd. Wil je weten hoe moet je een Perzisch tapijt herkennen? Lees dat dan hier.

Tapijten zitten diepgeworteld in de Perzische cultuur en worden al honderden jaren gebruikt ter decoratie en handelsmiddel. Tegenwoordig vormen de tapijten nog steeds een belangrijk onderdeel van de Perzische cultuur en worden er nog dagelijks prachtige tapijten gemaakt in het huidige Iran, Afghanistan en andere omliggende landen en gebieden van het ouden Perzische rijk. De tapijten maken onderdeel uit van het dagelijks even en zijn overal terug te vinden, zowel aan de muur als versiering, als op de vloer als tapijt. De Perzische tapijten staan bekend om traditionele kleurenpatronen en prachtige ontwerpen. Zo heeft elke regio in Iran een eigen structuur en methode voor het tapijtknopen.

Perzische tapijten zijn over de hele wereld verkrijgbaar en worden tegenwoordig van diverse materialen en patronen gemaakt. Er zijn diverse technieken waarmee de tapijten gemaakt worden en tal van unieke en bijzondere patronen. Kom meer te weten over deze prachtige tapijtsoort, waar Perzische tapijten zoal van gemaakt zijn en waar je op moet letten bij de aankoop van een Perzisch tapijt.

Wat is een Perzisch tapijt?

Een Perzisch tapijt is een tapijt dat oorspronkelijk uit het Perzische rijk komt, en tapijten die in de omringende landen geknoopt zijn worden wel Oriëntaalse of Oosterse tapijten genoemd. Tegenwoordig worden de Perzische tapijten nog steeds gemaakt en kun je deze herkennen aan prachtige authentieke patronen, zoals dieren of bloemen. Elke streek uit het oude Perzië heeft zo een eigen manier van tapijtenknopen en een echte herkenner kan dan ook gelijk zien in welke streek het tapijt gemaakt is.

Perzische tapijten komen in alle vormen, maten, kleuren en patronen. Op sommige tapijten worden volledige afbeeldingen uitgebeeld en zijn bijzondere figuren in verwerkt. Het is een echte kunst en de tapijtknoper wordt dan ook vaak gezien als een echte kunstenaar. Door gebruik te maken van speciale kleuren en materialen, wordt het tapijt een prachtig object dat zorgvuldig gemaakt wordt en waar vele uren aan ontwerp en productie in gaat zitten.

Voor de tapijten wordt vaak gebruik gemaakt van donkere tinten, zoals rood, blauw, zwart en oranje. De tapijten staan bekend om een hoge kwaliteit en een unieke en bijzondere geschiedenis. De tapijten zijn zo zacht en warm dat het tot op de dag van vandaag door vele gebruikt wordt als bed of op te relaxen. Daarnaast worden de tapijten vaak gebruikt als decoratie en sieraad voor het interieur. Zo kunnen de tapijten bijvoorbeeld aan de muur worden gehangen of als tafelkleed worden gebruikt. Met een Perzisch tapijt haal je een unieke en prachtige sfeer in huis op elke locatie.

Perzische tapijten worden oorspronkelijk met de hand gemaakt. Het is een vak dat van generatie tot generatie wordt doorgegeven en puur vakmanschap vereist. Een goede tapijtenknoper heeft veel aanzien en kan prachtige patronen en sierlijsten creëren. De kunst van het tapijtknopen zit hem in vele aspecten. Zo is het van belang dat er de juiste kleurencombinaties gebruikt worden en de knopen goed worden gezet. Tegenwoordig zijn er ook machinale processen om Perzische tapijten te maken. Deze tapijten zijn vaak stukken goedkoper, maar hebben niet de authentieke uitstraling als de handgemaakte tapijten. Wanneer je opzoek bent naar een echt authentiek en bijzonder tapijt, is het dus van belang dat je een handgeknoopt tapijt kiest.

Diverse materiaalsoorten van Perzische tapijten

Perzische tapijten worden met de hand geweven en worden met diverse materiaalsoorten vervaardigd. Bij het proces komt een weefgetouw te pas waarmee tapijtknopen handmatig kunnen worden verricht. Hiermee worden de handgeknoopte exemplaren mee gemaakt. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van machines, waardoor het productieproces vele malen sneller is geworden. Echter zijn niet alle materiaalsoorten geschikt voor de machines. De materiaalsoorten die gebruikt worden voor een handgeknoopt Perzische tapijten zijn natuurlijke materialen namelijk schaapswol, zijde en katoensoorten. Daartegen wordt en machinaal tapijt met synthetisch materiaal gemaakt zoals polyester viscose enz.

Een handgeknoopt tapijt zijde is een van de meest exclusieve tapijten. Deze Perzische tapijten zijde zijn het lastigst te verweven en hebben een zeer exclusieve uitstraling. De meer gangbare Perzische tapijten zijn de tapijten met wol en katoencombinaties. Deze tapijten zijn makkelijker te produceren. De meest goedkope materiaalsoort is de synthetische vorm. Deze tapijten worden in de fabriek gemaakt en gaan minder lang mee dan de natuurlijke en duurzame materiaalsoorten.Uiteraard kan er een groot verschil zijn tussen de knoopdichtheden van de tapijten die met verschillende materiaal soorten zijn gemaakt. Ben je benieuwd hoe je de knoopdichtheid van Perzische tapijten moet berekenen? Lees hier alles erover.

Synthetisch materiaal

Tegenwoordig worden vele imitaties van Perzische tapijten machinaal gefabriceerd met synthetische materialen. De reden daarvoor is dat tapijt machines geen natuurlijke materialen kunnen verwerken. Het gebruik van synthetisch materiaal is dan ook een moderne toepassing die bij klassieke en traditionele tapijten niet wordt toegepast. De synthetische materialen die worden gebruikt voor tapijten zijn met name polyester, viscose en nylon. De synthetische materialen zijn niet natuurlijke materialen, waardoor ze minder zacht aanvoelen als natuurlijke materialen. Wanneer je deze tapijten voelt, zal je merken dat ze wat meer plastic achtig aanvoelen en minder zacht zijn.

Wat is wol

Wol is uiteraard een natuurlijk product. Het kan gemaakt worden van diverse dieren met veel vacht, zoal het schaap, geit of van een kameel. Voor de meeste moderne productie van tapijten wordt gebruik gemaakt van schapenwol. De vacht wordt van schapen of lammen geschoren en wordt daarom ook wel scheerwol genoemd. Vroeger kwamen hier messen aan te pas, maar tegenwoordig gebeurt dit vaak machinaal met een scheermachine. Voordat de scheerwol gebruikt kan worden in tapijt, wordt deze eerst onderworpen aan een lang proces van zuivering, waarbij het wordt gewassen en gedroogd en vervolgens tot een zeer fijne stof wordt verweven. Schapenwol is een fijn materiaal dat het Perzisch tapijt wol een warme en natuurlijke uitstraling geeft. Perzische tapijten wol zijn zeer populair en bieden een lange levensduur. Voor de productie van een wollen vloerkleed wordt gebruik gemaakt van handknopen. Handgeknoopt tapijt wol is een ingewikkeld proces waar veel tijd in gaat zitten. Bekijk hier de voorbeelden van een vloerkleed wol.

Wat is zijde

Net als schapenwol is zijden een natuurlijke materiaalsoort waarvoor het materiaal afkomstig is van een dier. Zijden komt van de zijderups en wordt dus door insecten gemaakt. Het is een zeer ingewikkeld proces waarbij de zijden die de rups heeft geproduceerd uiteindelijk tot een glanzend wit draad wordt verweven. Het proces voor het Perzisch tapijt zijde wordt al decennialang toegepast en wordt over de hele wereld gebruikt. De Perzische tapijt zijde hebben een glanzende uitstraling en voelen zeer zacht aan. Perzische tapijten zijde zijn zeer gewild vanwege de lange levensduur en de vaak secure patronen. Met een zijdendraad kunnen dunnen lijnen gemaakt worden en prachtige gedetailleerde sierlijsten. De tapijten zijn dan ook vaak te herkennen aan veel details en een prachtige afwerking.Omdat zijde zeer zacht is krijgt hij de vorm van je vinger als je hem op je vinger legt. Dat is in tegenstelling tot de alle andere materialen die stugger zijn en deze vorm niet krijgen.  

wat is zijde
Kenmerk van zijde

Wat is katoen

Katoen wordt gemaakt van de katoenplant, en is dus ook een natuurlijk product. Het materiaal wordt vaak toegepast in tapijten als ondersteuning en wordt met name gebruikt voor de ketting en de inslag van het tapijt. Echter komt er bij een katoenentapijt geen dier aan te pas en is het vaak een gelieft product onder dierenliefhebbers.

Hoe kun je de verschillen tussen Synthetische en natuurlijke materiaal herkennen?

Wanneer je opzoek bent naar een hoogwaardig en duurzaam tapijt is een natuurlijk handgeknoopt Perzisch tapijt de beste keus. Een echte tapijtkenner herkend de verschillende materialen van een tapijt met zijn ogen dicht. Je kunt namelijk voelen waarvan een tapijt gemaakt is. De natuurlijke materialen voelen zachter aan en materialen zoals schapenwol voelen wat dikker en vetter aan. Ook kun je het verschil tussen de materialen goed zien met het blote oog. Zo zijn de zijdedraden en viscose tapijten meer glanzend en de wollen en katoenen kleden wat dikker. Dit kun je terugzien in de keuze voor patronen en figuren, waarbij de zijden tapijten vaak meer details hebben en een strakkere afwerking.

Voor de tapijt leek zijn de synthetisch kleden wellicht lastig te onderscheiden van zijdekleden, gezien beide materialen een glanzend effect hebben. Echter zit er veel verschil in kwaliteit en zijn de materialen te herkennen doormiddel van verschillende technieken. Zo kun je bijvoorbeeld vlam test doen om te kijken over welke materiaal het gaat. Hierbij kan je een draadje van het materiaal knippen en vervolgens aansteken met een aansteker. Wanneer het direct smelt heb je te maken met een mindere kwaliteit tapijt en is het tapijt waarschijnlijk gemaakt van nylon of polyester. Deze materiaalsoorten zullen direct smelten.

Een zijde draad of een wol draad zal minder vatbaar zijn voor de vlam en zullen niet direct wegsmelten. Wanneer een zijde draad in contact komt met vlam blijft die branden en als je de vlam weg doet zal de zijde onmiddellijk stoppen met branden. Een wol draadje blijft nog even branden na het verwijderen van de vlam en stop die weer van zich.

zijde herkennen
zijde draad onmiddellijk stopt met branden als je de vlam weg doet

Bij katoen, wol en zijde komt een kleine witte rook uit na branden maar synthetische materialen produceren een zwarte stikkende rook. Daarnaast kun je letten om de geur. De geur die vrijkomt bij het branden van een natuurlijke materiaalsoort is de geur van brandend haar. Bij de synthetische vormen ruik je een meer chemische of papierachtige geur.

De as van natuurlijke materialen is krokant en kan gemakkelijk worden verpletteren. Daartegen de as van de meeste kunstmatige materialen is hard en bijna onmogelijk om te verpletteren. Op deze manier kan je zien welke materialen is gebruikt in een Perzische tapijten .

Voor een goed kwalitatief tapijt betaal je een flinke prijs. Wanneer je een goedkoop exemplaar vindt kun je er daarom wel vrij zeker van zijn dat je een synthetisch en machinaal exemplaar hebt. Uiteraard kunnen de ‘neppe’ en machinale tapijten ook prijzig zijn. Let er daarom altijd op waar het product gemaakt is en van welke materialen de tapijten verworven zijn.

Bekijk onze collectie van de zijde tapijten.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *