Alles over de knoopdichtheid perzische tapijten

Perzische tapijten zijn de juweeltjes binnen de wooninrichting. Dit vanwege de verschillende stijlen, vormen en afmetingen waarin ze worden vervaardigd. De grote variatie van deze vloer- of wandkleden zorgt ervoor dat er altijd wel een tapijt is dat bij je interieur past. Hierdoor kan het zo maar gebeuren dat je bij het aanschaffen van een tapijt je blik laat vallen op een van deze kunstwerken en instinctief weet dat dit het tapijt is, dat je moét hebben. Aangezien een echt Perzisch tapijt nogal prijzig is, is het echter aan te raden om bij de aanschaf van dit droom tapijt niet over één nacht ijs te gaan. Daartoe zal je genoodzaakt zijn om het tapijt waarvoor je belangstelling hebt, aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Misschien zal je zelf een deskundige op het gebied van Perzische tapijten moeten benaderen ter voorkoming van een miskoop. Maar de eerste beoordeling kan je wel gemakkelijk zelf doen door op enkele typische aspecten van dit type tapijten te letten.
Een belangrijke factor waarmee je bijvoorbeeld rekening zal moeten houden bij het zelfonderzoeken van dit product, is de knoopdichtheid van zo een tapijt. Aangezien je dat als een onnodige stap kunt ervaren, licht ik je in deze blogpost eerst in over de Perzische tapijten knoopdichtheid in relatie tot de waardebepaling van deze kleden, ik geef je summier 4 redenen op, waarom het belangrijk is dat je zelf de kwaliteit van het tapijt dat je wenst te kopen nagaat, op dit aspect. 

Belang zelfonderzoek Perzisch tapijt knoopdichtheid

In deze alinea omschrijf ik de vier voornaamste redenen waarom het belangrijk is dat je zelfonderzoek doet naar de Perzische tapijten knoopdichtheid en de andere factoren die het kleed dat je wenst te kopen, waardevol maken. Dit onderzoek is een belangrijke stap omdat:
1. Niet elk tapijt dat er Oosters uitziet een Perzisch tapijt is: het allereerste dat je moet weten bij het aanschaffen van een Perzisch tapijt is, dat niet elk tapijt met een Oosterse uitstraling tot deze categorie wordt gerekend. Indien je dit aspect over het hoofd ziet, is de kans groot dat je wel een prachtig tapijt koopt maar dat het niet in Iran (dus het voormalige Perzië) is vervaardigd. Als je wilt weten hoe je een handgeknoopt tapijt herkennen lees deze blog.


2. Een handelaar wilt verkopen: en tussen de handelaren in Perzische kleden zitten helaas een aantal malafide verkopers die je met de mooiste verkooppraatjes tot het kopen van een of enkele tapijten zullen, willen overtuigen. Indien je niet weet waar je op moet letten, doe je in zulke gevallen een aankoop waarvan je later spijt kunt krijgen. Dergelijke bedriegers zie je meestal ook niet meer terug;
3. Een Perzisch tapijt is een waardevol kunststuk: je zult wel weten dat Perzische tapijten duur zijn. Dat vanwege het feit dat er heel wat tijd in het knopen van zulke kleden gaat zitten. Doordat hun waarde blijft houden, kun je deze kleden als een goede investering voor de toekomst beschouwen. Liet je je imponeren door de verkooppraatjes van een handelaar zonder zelfonderzoek te doen, dan is de kans groot dat je een machinaal gemaakt tapijt of een slechte kwaliteit handgeknoopt tapijt koopt voor de prijs van een echt Perzisch tapijt. Als kunststuk is de waarde van zo een tapijt, in dat geval vaak te verwaarlozen
4. Het zit “m” in de details: Je zal twijfelen over twee op elkaar lijkende tapijten. Uit onwetendheid kies je voor de goedkopere versie met een relatief veel lagere kwaliteit dan de andere. Indien je beter had opgelet had je door tevens naar de handgeknoopte tapijten knoopdichtheid te kijken, geweten dat het andere tapijt doch veel waardevoller was;

Hier is de volgende leuke Engelse uitdrukking van toepassing:  “ I am not rich enough to buy cheap things”

Bekijk hier onze Perzische tapijten collectie.

Zo maakt men een Perzisch tapijt


Een Perzisch tapijt is een geweven kleed dat uit een aantal knopen bestaat, die in een bepaald vooraf besproken patroon en kleurencombinatie, worden geknoopt. Daarvoor gebruikt de wever een weefgetouw, waar hij of zij in vertikale richting enkele draden ophangt. Door deze zogeheten ketting- of scheringdraden steekt hij of zij vervolgens om de ene vertikale draad een ander draad garen (inslagdraden). Hierdoor ontstaat er een netwerk dat lijkt op de matjes die je op school leerde maken. Na twee rijen van deze inslagdraden, bindt de wever met kleinere stukken garen in een bepaalde kleur, twee van de scheringdraden aan elkaar vast, wat op den duur het patroon doet ontstaan. Deze laatste stap noemt men de knopen van het tapijt. Je ziet ze terug aan de achterkant van je tapijt, indien het geen plat geweven (de zogeheten kelim tapijten) kleed, betreft. 

Knopen in een Perzisch tapijt
Knopen in een Perzisch tapijtEr zijn verschillende typen knooptechnieken.
Zo heb je de:
– symmetrische knooptechniek (Turbaff, Turkse knoop of Ghiordesknoop): bij deze knooptechniek legt de wever om elk van de twee kettingdraden een lus van een stukje wol, of zijde. Hierna volgen twee rijen inslagdraden;
– asymmetrische knooptechniek (ook bekend onder de namen Senneh knoop, Farsibaff of Perzische knoop): bij dit type knopen legt de wever een lus van een stukje wol of zijde slechts rond één  van de twee kettingdraden, en laat het los hangen onder de tweede;
–  jufti knooptechniek: is het knopen van een tapijt met asymmetrische of symmetrische knopen waarbij de lussen om vier scheringdraden heen worden gelegd. Hierna volgen twee of meerdere rijen inslagdraden. Een wever is dus sneller klaar met het vervaardigen van dit kleed dat groffer van structuur is.
– Tibaanse knooptechniek: waarbij de wever een stang of stok gebruikt bij het weven van het tapijt. Om deze stang heen vormt hij of zij de knopen door het eerst dwars over de kettingdraden heen te leggen. Na deze stap haalt hij een lange draad steeds om twee van deze kettingdraden heen en legt dit draad wol of zijde, vervolgens onder de stang door. Wanneer op deze manier een hele rij knopen is gevormd, snijdt hij de lussen onder de stang los.

Het zijn deze knooptechnieken die alleen of gecombineerd het Perzisch tapijt knoopdichtheid bepalen. Vermeldenswaard is dat bij Perzische tapijten, wevers voornamelijk van de eerste en tweede knooptechniek gebruik maken.

Het berekenen van de handgeknoopt tapijt knoopdichtheid


Reeds bij het opzetten van het weefwerk kan de wever schatten hoeveel knopen in horizontale richting ongeveer in zijn of haar eindwerk zullen zitten. Hij of zij leidt dit aantal namelijk af van het aantal scheringsdraden dat hij zal gebruiken voor het tapijt. Indien het tapijt bijvoorbeeld 100 scheringsdraden zal tellen en de wever steeds een knoop maakt om 2 van deze draden heen, zal het aantal knopen in horizontale richting dus ongeveer 50 bedragen. Dit aantal is niet overal hetzelfde vanwege de “missers” tijdens het weven. Als je naar de achterkant van een tapijt kijkt zie je de knopen in de vorm van kleine puntjes.

Om voor een Perzische tapijten knoopdichtheid te bepalen, tel je het aantal knopen per sterkte centimeter in de lengte en breedte. Dit aantal vermenigvuldigt je eerst met elkaar waarna je het antwoord wederom met 10 000 vermenigvuldigd. Het resultaat is aantal knopen per vierkante meter.
Heb je dus in de lengte 10 knopen en in de breedte ook 10 knopen op een strekte centimeter, dan is de Perzische tapijten knoopdichtheid in dit geval: (8 x 8) x 10 000 = 6 400 000 knopen per vierkante meter. 

knoopdichtheid perzische tapijten berekenen
knoopdichtheid perzische tapijten berekenen

Het knopen van een kwalitatief hoogwaardig Perzisch tapijt duurt lang


Je zal wel begrijpen dat het knopen van een tapijt lang duurt. Dit wordt veroorzaakt door:
– de afmeting van het tapijt: Perzische tapijten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen terwijl er ook een variatie aan vormen bestaat. Daarbij is het doel waarvoor het kleed geknoopt wordt, ook van belang. Een tapijt dat aan een muur komt te hangen zal van een kleinere afmeting hebben dan een kleed dat als vloerkleed onder een eettafel, geschikt is. Hoe fijner het (wand)kleed moet zijn, hoe langer het zal duren om het op de gewenste lengte te knopen;
– de materialen waarmee men het kleed weeft: katoen, wol, en zijde zijn de drie materialen waarvan men een Perzisch tapijt knoopt. Ben je benieuwd naar hoe kan je verschillende materialen herkennen? Lees dat dan hier .

Het is gebruikelijk dat de kettingdraden van wol en katoen zijn terwijl voor de inslag en knopen afhankelijk van de gewenste structuur de wever een keuze doet. Het weven met zijde zorgt voor fijnere knopen en is daardoor arbeidsintensiever dan het vervaardigen van een tapijt dat uit wol bestaat.
– de knooptechniek waarvoor de wever kiest bij het fabriceren van het tapijt: over de verschillende typen knopen las je hierboven reeds. Ofschoon het weven met de asymmetrische sneller gaat omdat je in dit geval de knoop om één kettingdraad maakt, betekent het niet dat het maken van het tapijt korter duurt.
– het patroon dat gecreëerd wordt: eenvoudige patronen nemen een kortere tijd in beslag om te weven. Maar indien het patroon slechts bestaat in de herinnering van de wever en ook nog ingewikkeld is, duurt het begrijpelijkerwijs een tijdje voordat het beoogde patroon af is;
– het aantal wevers: het knopen van een tapijt kan individueel of in teamverband worden gedaan. In het tweede geval duurt het korter om het tapijt te knopen aangezien vele handen lichter werk maken. Echter zorgen meerdere wevers ook vaak voor onbewuste verschillen in het patroon. Indien ze niet storend zijn kan ervoor gekozen worden om deze onvolkomenheden te negeren. Maar als een deel van het tapijt te slap wordt geknoopt, is het begrijpelijk dat het langer zal duren voor dat het kleed af is vanwege de correcties die moeten worden gepleegd;
– type tapijt: Een tapijt dat door nomaden of boeren geweven wordt is vaker groffer van structuur dan de modellen die in een atelier zijn vervaardigd. Zij gebruiken namelijk veel wol en katoen bij de vervaardiging van hun tapijten. De knopen die ze leggen zijn daardoor sneller en groter te vormen. Zulks dus in tegenstelling tot tapijten uit een atelier die meer uit zijde bestaan. Dit levert fijn werk op, wat ook langer duurt om te vervaardigen.

Heeft de wever bijvoorbeeld een kleed met een oppervlakte van zes vierkante meters in gedachten, dan streeft hij naar een maximale Perzisch tapijt knoopdichtheid van dicht bij een miljoen knopen voor een scherp resultaat. De meeste wevers zijn in staat om gemiddeld 6000 knopen per dag te knopen. Het duurt daardoor om en bij 350 dagen voordat hij het kleed met bovenstaande oppervlakte heeft geknoopt. Dit tapijt zal dan ook pas na een jaar geweven zijn. Maar voor een handgeknoopt tapijt met deze knoopdichtheid zal je wel veel moeten betalen, mits ook aan de overige onderstaande kwaliteitsvoorwaarden van de knopen van de Perzische tapijten knoopdichtheid is voldaan. 
 

Voordelen van een handgeknoopt tapijt met een hoge knoopdichtheid

1. Fijnere knopen: fijnere knopen zorgen voor een betere structuur in het tapijt en daarmee voor een patroon dat aan zowel de voor – als aan de achterkant goed tot uiting komt. De wever kan besluiten om daartoe alleen zijde te gebruiken of om zijn creatie een combinatie van zijde of een fijn type wol te laten zijn;


Ofschoon de waarde van een handgeknoopt tapijt onder meer afhankelijk is van de materialen, de herkomst en de conditie van het kleed, heeft een Perzisch tapijt met hoge knoopdichtheid de volgende voordelen:
– het patroon wordt scherper en dieper: door de afbeelding van het tapijt met meerdere knopen te creëren wordt het scherper en dieper. Dit effect is te vergelijken met de resolutie die je gebruikt bij het uitprinten van een foto. Hoe meer pixels je kiest per inch, hoe scherper en duidelijker je foto zal zijn. Dit zelfde principe geldt dus ook voor je handgeknoopt tapijt: hoe meer knopen per vierkante meter tapijt, hoe duidelijker het patroon zichtbaar zal zijn aan zowel de voorkant als aan de achterkant;

knoopdichtheid perzische tapijten
Scherp patroon in een fijngeknoopt tapijt

Het patroon in meeste kostbare Perzische tapijten zijn zeer scherp en gedateerd . Als je bijvoorbeeld een gezicht ziet in een van deze tapijten lijk het erop dat je naar een foto kijkt. Je kan als het ware de persoon in de ogen kijken. Soms is het zo bijzonder dat als je een smartphone haalt voor zo een tapijt herkent de telefoon gezichten in deze tapijten. Voor een tapijt die tientallen jaren geleden zonder enige hulp van computerprogramma is gecreëerd is zeer bijzonder dat technologie van nu de gezichten herkent.

Gezichten in een Perzisch tapijt
Gezichten in een Perzisch tapijt worden herkend door gezichtsherkenning.


– Steviger ondergrond: ook als het tapijt dat je wenst te kopen overwegend uit zijde is ontstaan, zal het door een hoge knoopdichtheid geen slap kleed zijn. De knopen zijn dan immers fijner en liggen zoals je reeds las, daardoor dichter op elkaar. Net als bij een puzzel is de verbindingsafstand tussen de verschillende onderdelen van het patroon daardoor smaller, wat de stevigheid ten goede komt;
-Slijtage treedt minder snel op: door te kiezen voor een tapijt met een hoge knoopdichtheid, kies je voor een tapijt dat niet gauw slijtage plekken zal vertonen. Belangrijk hierbij is dat de knopen aan in de in de volgende alinea opgegeven criteria voldoen. 

Neppe knopen

Echte, dus geen neppe knopen: dit zijn knopen die goed vastzitten in de pool van het tapijt. De knoop kan dan wel fijner zijn maar de slag om de scheringdraad is compleet, waardoor er daadwerkelijk een knoop ontstaat. Is de knoop nep dan heb je wel een tapijt met een hoge knoopdichtheid, maar die in tegen stelling tot een tapijt met goed gevormde knopen, een wazig patroon heeft.

Handgeknoopt bochara tapijt minder gedetailleerde patroon
Handgeknoopt bochara tapijt minder gedetailleerde patroon

Omdat sommige kopers ervan bewust zijn dat hoge knoopdichtheid bedenkt beter kwaliteit, is er in de loop van de tijd van deze begrip misbruik gemaakt.  Er zijn namelijk tapijten geknoopt die in het eerste blik erop lijken dat ze zeer fijn zijn geknoopt met hoge knoopdichtheid. Deze tapijten komen voornamelijk uit Pakistan en zogenaamde Bochara tapijten. Als je de knopen gaat tellen kom je achter dat het tapijt een hoge knoopdichtheid heeft.

Op de achterkant is hoge knoop dichtheid te meten
Op de achterkant is hoge knoop dichtheid te meten

Bij het vervaardigen van deze soort tapijten werden geen echte knopen gebruikt en ze zijn vervaardigd met zogenaamde neppe knopen.  De maker draait de pool even om de scheringdraad en knipt het vervolgens. Een tapijt maken op deze manier duurt slechts enkele dagen welke resulteert helaas een lage kwaliteit product die een wazige patroon heeft en zeer snel versleet.

Er zijn geen echte knopen te zien in het tapijt
Er zijn geen echte knopen te zien in het tapijt

Tot slot 

Uit voorgaande punten kun je wellicht reeds zelf concluderen dat je bij het kopen van een Perzisch tapijt moet letten op:
– de materialen waarvan het kleed gemaakt is: natuurlijke garen of synthetische;
– het type knoop dat het patroon samenstelt;
– de Perzisch tapijt knoopdichtheid. Over dit laatste kenmerk las je in dit artikel de belangrijkste weetjes, waardoor je nu zelf de waarde van een Perzisch tapijt kan inschatten. Indien je desondanks toch daarbij hulp nodig hebt, mag je ons altijd contracteren 

Wij helpen je graag!

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies
×

Team Tapijtenkelim

Hallo, wat kan ik voor u doen?

× Stel uw vraag via whatsapp