Alles over de knoopdichtheid perzische tapijten

Perzische tapijten zijn de juweeltjes binnen de wooninrichting. Dit vanwege de verschillende stijlen, vormen en afmetingen waarin ze worden vervaardigd. De grote variatie van deze vloer- of wandkleden zorgt ervoor dat er altijd wel een tapijt is dat bij je interieur past. Hierdoor kan het zo maar gebeuren dat je bij het aanschaffen van een tapijt je blik laat vallen op een van deze kunstwerken en instinctief weet dat dit het tapijt is, dat je moét hebben.
Een belangrijke factor waarmee je bijvoorbeeld rekening zal moeten houden van dit product, is de knoopdichtheid van zo een tapijt. 

 

Zo maakt men een Perzisch tapijt


Een Perzisch tapijt is een geweven kleed dat uit een aantal knopen bestaat, die in een bepaald vooraf besproken patroon en kleurencombinatie, worden geknoopt. Daarvoor gebruikt de wever een weefgetouw, waar hij of zij in vertikale richting enkele draden ophangt. Door deze zogeheten ketting- of scheringdraden steekt hij of zij vervolgens om de ene vertikale draad een ander draad garen (inslagdraden). Hierdoor ontstaat er een netwerk dat lijkt op de matjes die je op school leerde maken. Na twee rijen van deze inslagdraden, bindt de wever met kleinere stukken garen in een bepaalde kleur, twee van de scheringdraden aan elkaar vast, wat op den duur het patroon doet ontstaan. Deze laatste stap noemt men de knopen van het tapijt. Je ziet ze terug aan de achterkant van je tapijt.

Knopen in een Perzisch tapijt
Knopen in een Perzisch tapijt

 

Het berekenen van de handgeknoopt tapijt knoopdichtheid

In deze video leer je hoe je zelf de knoopdichtheid van Perzische tapijten kunt berekenen. We behandelen de stappen om het aantal knopen per vierkante meter te bepalen, een belangrijke maatstaf voor de kwaliteit en het vakmanschap van het tapijt. Deze vaardigheid stelt je in staat de fijnheid en de duurzaamheid van Perzische tapijten te beoordelen, essentieel voor zowel kenners als liefhebbers.

 


Reeds bij het opzetten van het weefwerk kan de wever schatten hoeveel knopen in horizontale richting ongeveer in zijn of haar eindwerk zullen zitten. Hij of zij leidt dit aantal namelijk af van het aantal scheringsdraden dat hij zal gebruiken voor het tapijt. Indien het tapijt bijvoorbeeld 100 scheringsdraden zal tellen en de wever steeds een knoop maakt om 2 van deze draden heen, zal het aantal knopen in horizontale richting dus ongeveer 50 bedragen. Dit aantal is niet overal hetzelfde vanwege de “missers” tijdens het weven. Als je naar de achterkant van een tapijt kijkt zie je de knopen in de vorm van kleine puntjes.

Om voor een Perzische tapijten knoopdichtheid te bepalen, tel je het aantal knopen per sterkte centimeter in de lengte en breedte. Dit aantal vermenigvuldigt je eerst met elkaar waarna je het antwoord wederom met 10 000 vermenigvuldigd. Het resultaat is aantal knopen per vierkante meter.
Heb je dus in de lengte 8 knopen en in de breedte ook 8 knopen op een strekte centimeter, dan is de knoopdichtheid in dit geval: (8 x 8) x 10 000 = 6 400 000 knopen per vierkante meter. 

knoopdichtheid perzische tapijten berekenen
knoopdichtheid perzische tapijten berekenen

Het knopen van een kwalitatief hoogwaardig Perzisch tapijt duurt lang


Je zal wel begrijpen dat het knopen van een tapijt lang duurt. Dit wordt veroorzaakt door:
– de afmeting van het tapijt: Deze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen terwijl er ook een variatie aan vormen bestaat. Daarbij is het doel waarvoor het kleed geknoopt wordt, ook van belang. Een tapijt dat aan een muur komt te hangen zal van een kleinere afmeting hebben dan een kleed dat als vloerkleed onder een eettafel, geschikt is. Hoe fijner het (wand)kleed moet zijn, hoe langer het zal duren om het op de gewenste lengte te knopen;
– de materialen waarmee men het kleed weeft: katoen, wol, en zijde zijn de drie materialen waarvan men een Perzisch tapijt knoopt. Ben je benieuwd naar hoe kan je verschillende materialen herkennen? Lees dat dan hier .

Het is gebruikelijk dat de kettingdraden van wol en katoen zijn terwijl voor de inslag en knopen afhankelijk van de gewenste structuur de wever een keuze doet. Het weven met zijde zorgt voor fijnere knopen en is daardoor arbeidsintensiever dan het vervaardigen van een tapijt dat uit wol bestaat.
– de knooptechniek waarvoor de wever kiest bij het fabriceren van het tapijt. Ofschoon het weven met de asymmetrische sneller gaat omdat je in dit geval de knoop om één kettingdraad maakt, betekent het niet dat het maken van het tapijt korter duurt.
– het patroon dat gecreëerd wordt: eenvoudige patronen nemen een kortere tijd in beslag om te weven. Maar indien het patroon slechts bestaat in de herinnering van de wever en ook nog ingewikkeld is, duurt het begrijpelijkerwijs een tijdje voordat het beoogde patroon af is;

 

Voordelen van een handgeknoopt tapijt met een hoge knoopdichtheid

-Een fijner geknoopt tapijt onderscheidt zich door zijn duurzaamheid. Dankzij de hoge knoopdichtheid en de zorgvuldige vakmanschap gaat het aanzienlijk langer mee, waardoor je jarenlang kunt genieten van zijn schoonheid en kwaliteit.

– Fijnere knopen: fijnere knopen zorgen voor een betere structuur in het tapijt en daarmee voor een patroon dat aan zowel de voor – als aan de achterkant goed tot uiting komt. 

– het patroon wordt scherper en dieper: door de afbeelding van het tapijt met meerdere knopen te creëren wordt het scherper en dieper. Dit effect is te vergelijken met de resolutie die je gebruikt bij het uitprinten van een foto. Hoe meer pixels je kiest per centimeter,  hoe scherper en duidelijker je foto zal zijn. Dit zelfde principe geldt dus ook voor je handgeknoopt tapijt: hoe meer knopen per vierkante meter tapijt, hoe duidelijker het patroon zichtbaar zal zijn aan zowel de voorkant als aan de achterkant;

knoopdichtheid perzische tapijten
Scherp patroon in een fijngeknoopt tapijt

Het patroon in meeste kostbare Perzische tapijten zijn zeer scherp en gedateerd . Als je bijvoorbeeld een gezicht ziet in een van deze tapijten lijk het erop dat je naar een foto kijkt. Je kan als het ware de persoon in de ogen kijken. Soms is het zo bijzonder dat als je een smartphone haalt voor zo een tapijt herkent de telefoon gezichten in deze tapijten. Voor een tapijt die tientallen jaren geleden zonder enige hulp van computerprogramma is gecreëerd is zeer bijzonder dat technologie van nu de gezichten herkent.

Gezichten in een Perzisch tapijt
Gezichten in een Perzisch tapijt worden herkend door gezichtsherkenning.