Perzische tapijten herkennen, doe je zo


Perzisch tapijt herkennen in het kort.

Op de achterkant van een handgeknoopt tapijt zie je altijd imperfectie. Van voren zijn de tekeningen en bloemen nooit hetzelfde. Door diep in de polen te kijken ontdek je de knopen. Franjes in een Perzisch tapijt zijn altijd onderdeel van het tapijt en niet vastgelijmd. Prijsverschil onthuld ook een nepperd.  

Perzische tapijten zijn de benaming van handgeknoopte tapijten die in Iran (Voormalige Perzië) zijn geknoopt. Deze vallen onder de categorie oosterse tapijten. Deze termen worden meestal door elkaar gebruikt en in dit artikel wordt eerst uitgelegd hoe je een handgeknoopt kunt herkennen en daarna wordt in details uitgelegd wat er wordt bedoeld met Perzische tapijten.

 

1. Imperfecties


Aan imperfecties kan je een handgeknoopt tapijt herkennen: door het aantal uren dat gaat zitten in het knopen van een Perzisch tapijt, is het onvermijdelijk dat er “fouten” gemaakt worden. Zo kan je ze herkennen indien in een ontwerp met rechte horizontale of verticale patronen, de lijnen niet recht lopen. Deze imperfecties geven je tapijt karakter en maken het ook voor jou herkenbaar. Daarmee is je imperfect kleed gewoon ook perfect!

Perzisch tapijt herkennen rechte lijnen
Perzisch tapijt herkennen Niet recht lopende lijnen

2. Asymmetrie

Aan de asymmetrie herken je Perzisch tapijt terug. Door het patroon na te gaan tenminste één keer ontdekken dat de ene bloem net een tikkeltje anders is dan de andere uit het patroon. Deze detail verschillen zie je in gefabriceerde kleden niet terug.
Ook zal je nimmer een exact hetzelfde Perzisch tapijt in een vinden, vanwege deze kleine verschillen.

asymmetrie in handgeknoopte tapijten
asymmetrie in handgeknoopte tapijten

3. Ontdek de knopen


Knopen: van een geknoopt kleed mag je verwachten dat het overwegend uit knopen bestaat. Handgeknoopte tapijten herkennen je dan ook aan de aanwezigheid van deze knopen. Vouw een stukje van het tapijt naar achteren zodat je diep in de polen van het tapijt kan kijken. Behalve in het geval van tapijten die vlak geweven zijn (de zogeheten kelims) zal je de knopen van je tapijt gemakkelijk kunnen vaststellen. Dat is echter niet het geval in de machinale imitaties.

Perzische tapijten herkennen
Perzische tapijten herkennen

4.Franjes en randen


Een handgeknoopt tapijt herkennen lukt je ook door naar de afwerking van de randen te kijken. Franjes zijn namelijk een integraal en essentieel onderdeel van een handgeknoopt kleed. Deze franjes ontstaan bij het samenknopen van twee scheringdraden. Je ziet ze terug aan de twee korte zijden van je tapijt met het doel de knopen bijeen te houden.

5. Gebruikte materiaal


Benieuwd welke materialen worden gebruikt?  lees dan dit artikel.

6. Prijsverschil


En natuurlijk kan je een handgeknoopt tapijt herkennen aan het prijsverschil. Je snapt dat het niet mogelijk is om binnen een paar dagen een Perzisch kleed te knopen. Ook indien het de taak van meer dan twee personen is om een dergelijk kleed aan elkaar te knopen, blijft het arbeidsintensief werk dat weken maar vaak jaren in beslag neemt om te maken. Hierdoor kan een Perzisch tapijt nimmer goedkoper zijn dan een tapijt met dezelfde motieven, kleur en afmeting dat machinaal vervaardigd is.

7. Hoe zit een machinaal tapijt eruit?


Het gaat je nog makkelijker af indien je weet hoe dit type kleden verschillen van hun machinaal gefabriceerde collega’s. Aangezien je met een computer een typisch Perzisch patroon eenvoudig kan kopiëren, is het raadzaam om in samenhang met de punten uit de vorige alinea, bij het doen van een keuze ook op deze verschillen te letten:
– de onderkant van een machinaal vervaardigd tapijt is hard en dik omdat het vaak geweven wordt op een stramien. Achterkant van de handgeknoopte tapijten bestaan uit het materiaal waaruit het tapijt is opgebouwd. 
– de lange kant van het tapijt is zeer nauwkeurig afgewerkt, met fijne stiksels hetgeen bij een Perzisch tapijt onmogelijk is.
– zowel de materialen die gebruikt worden tijdens het vervaardigen van het kleed als de Kleurstof dat gebruikt wordt om het kleed van kleur te voorzien zijn synthetisch. Dit is ook een goed punt waarop Perzisch tapijt te herkennen. 
– de franjes zijn geen onderdeel van het kleed. Aangezien ze achteraf vastgenaaid worden, kan je ze als het ware gewoon wegtrekken uit het geheel
– er zijn geen verschillen in vorm en afmeting bij machinale tapijten. Ze zien er te perfect uit qua vormgeving en missen op die manier het karakter dat een echt Perzisch tapijt zo bijzonder maakt.

Machinaal tapijt herkennen
Machinaal tapijt herkennen

 

Met een tapijt creëer je op een snelle en eenvoudige wijze een andere sfeer in je huis. Het stelt je onder andere in staat om je ruimte in te delen, bepaalde meubels te groeperen tot een samenhangend geheel of om lelijke plekken in je vloer te camoufleren. Vanwege de variatie in kleur, vorm en afmeting is er gewoon altijd een tapijt dat je helpt om deze doelen te bereiken.
Als je op zoek bent naar een degelijk en bijzonder tapijt waarmee je bijvoorbeeld een aparte zithoek kan creëeren , kom je al gauw bij de Perzische tapijten terecht. Dit vanwege het feit dat in elk van deze handgeknoopte tapijten een uniek verhaal zit verweven. Dit maakt ze tot een blikvanger in je interieur en daardoor ook tot een goed gespreksonderwerp.

Wat is een Perzisch tapijt


Indien je niet beter weet, typeer je elk tapijt met een oosterse uitstraling als een Perzisch tapijt. Je gaat dan uit van de gebruikte kleuren combinaties, typische oosterse motieven, symbolen en afbeeldingen of laat je oordeel afhangen van het feit dat zo een kleed uit een Islamitisch land is geïmporteerd. Echter mag je alleen de handgeknoopte tapijten die afkomstig zijn uit Iran deze titel toebedelen. De tapijten die in Iran (voormalige Perzië ) zijn geknoopt worden Perzische tapijten genoemd .

De vervaardiging van een Perzisch tapijt


Een Perzisch tapijt herkennen is gemakkelijk indien je weet hoe hun vervaardiging plaatsvindt. Zoals je wellicht reeds kan raden, gebruikt men voor echte Perzische kleden alleen wol dat afkomstig is van schapen, geiten of kamelen, katoen en tevens zijde bij het maken van deze kleden. Wil je meer weten over gebruikte materialen in Perzische tapijt Lees dit artikel.  

De wol is vaak afkomstig van eigen vee, waarbij dat van Iraanse schapen erg geliefd is. Zulks vanwege het feit dat de draden haar langer en vettiger zijn. De vettigheid van dit wol stoot namelijk vuil af, waardoor een tapijt dat met dit type wol vervaardigd is langer schoon blijft.
Het wol en katoen spint men op de hand om vervolgens net als de zijde met natuurlijke kleurstoffen te worden voorzien van de gewenste kleuren van het ontwerp.
Voor het weven zelf heeft men een weefgetouw nodig. Dit is een soort raamwerk waaraan een aantal draden van wol, zijde of katoen ( scheringdraden) in verticale richting naar beneden worden gespannen. Hoe meer draden er hangen hoe verfijnder het tapijt zal zijn.
In horizontale richting haalt men om de ene verticale draad, een draad wol of katoen ( de inslagdraden) zoals je dat bij het rijgen van papieren reepjes tot een matje, hebt geleerd om te doen.
Na een of twee rijgen inslagdraden knoopt de wever twee scheringdraden met een kort stukje wol of zijde met een bepaalde knooptechniek samen.

weefgetouw
Weefgetouw van een handgeknoopt tapijt

Knooptechnieken

Er zijn voornamelijk twee verschillende knooptechnieken namelijk symmetrische en asymmetrische knopen. Symmetrische knopen worden ook Turkse knopen genoemd en asymmetrische knopen Farsi knopen.

Asymmetrische knoop: Bij het gebruiken van deze knooptechniek, plaats de wever het garen rond een scheringdraad en laat het loshangen onder de andere scheringdraad.

Symmetrische knoop: Bij de symmetrische knoopwijze legt de wever een lus om beide scheringdraden heen.

Na deze rij knopen plaats men in beide gevallen weer een rij inslagdraden.
De uiteinden van dit stukje wol of zijde vormen samen de pool.

 

Waarom een Perzisch tapijt aanschaffen


– Een Perzisch tapijt is een uniek erfstuk: je las reeds hoeveel tijd er gaat zitten in het knopen van Perzische tapijten. Ook weet je nu dat geen van deze tapijten identiek aan elkaar zijn, omdat de wevers altijd een stukje van hun eigen creativiteit in het ontwerp verwerken. 

-Deze tapijten behouden hun waarde en zijn een waardevolle investering.
– past in elk interieur: vanwege de gevarieerde afmetingen, vormen, klerencombinaties en designs is er altijd wel een Perzisch tapijt dat bij de stijl van je woninginrichting past. Behalve als vloerkleed doen deze kleden het ook goed als wandversiering, zodat het met gemak zelfs de saaiste ruimte in je woning kan opfleuren.
– gaan jaren mee: door de gebruikte materialen gaat dit soort tapijten jaren mee. Behalve dat je het zo af en toe wel een grondige onderhoudsbeurt zal moeten geven, kan je ervan verzekerd zijn dat je jarenlang plezier van je aankoop zal hebben.

-ze zijn makkelijk te onderhouden. Hierdoor is en blijft je kleed altijd mooi. Onderhoud van Perzische Tapijten: Eenvoudiger dan je Denkt

Door de tips uit dit artikel te gebruiken, kun je een authentiek Perzisch tapijt herkennen en een waardevolle investering doen die generaties lang meegaat. Verrijk je huis met de schoonheid van een Perzisch tapijt en geniet van de tijdloze charme die het met zich meebrengt.