Perzisch tapijt reinigen, een ultieme gids

Mensen geven vaak erg veel geld uit aan hun woning. De juiste verf wordt geselecteerd en alle meubels worden zorgvuldig uitgezocht. Als alles op zijn plek staat kom je erachter dat er nog iets mist, maar je weet niet precies wat. Totdat je bij de buren thuis bent en ziet wat zij voor prachtigs onder hun salontafel hebben staan. Een Perzisch tapijt. Dat had jouw huis nou precies nodig. Je gaat dan opzoek naar Perzische tapijten, Oosterse tapijten of zelfs zeldzame stukken. Je bent helemaal gelukkig met je nieuwe tapijt en je bent er erg zuinig op. Helaas zit een ongelukje in een klein hoekje en ook jouw tapijt moet er aan geloven. Één moment van onoplettendheid en je zit met een flinke vlek in je mooie tapijt. Je zit met de handen in het haar en bent bang dat je afscheid moet nemen van je Perzisch tapijt. Gelukkig hoeft dat niet! Een Perzisch tapijt reinigen is heel goed mogelijk. Er zijn allerlei huismiddeltjes voor en er zijn professionele bedrijven die gespecialiseerd zijn in Perzische tapijten reinigen. Maar wanneer ga je zelf aan de slag? En wanneer kun je beter een specialist inschakelen? Deze vraag en nog meer vragen zullen hier aan bod komen.

Vlek op het tapijt? Bekijk de onderstaande video.

1. De kenmerken en eigenschappen van het kleedEen Perzisch tapijt is een breed begrip. Er zijn vele soorten en maten, die allemaal een andere manier van onderhoud vereisen. Wat zijn de meest opvallende kenmerken van deze tapijten en welke eigenschappen hebben de meeste invloed op de schoonmaak eisen?

  • Materiaal
  • Afmeting
  • Kwaliteit


We beginnen met het materiaal. De grondstoffen in jouw tapijt spelen uiteraard een grote rol bij de wijze van onderhoud van het tapijt en voor tapijt schoonmaken. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de gebruikte materialen in jouw tapijt. Het is zelfs zo dat de materialen in jouw tapijt een doorslaggevende factor zijn als het gaat om de Perzisch tapijt reinigen. Sommige tapijten zijn gemaakt van wol, deze tapijten kunt u zelf reinigen zonder tussenkomst van een professional en een tapijt schoon hebben.

De kleuren in het tapijt zullen niet doorlopen, omdat de kleurstoffen veel beter kunnen doordringen in de vezels van het wollen tapijt. Echter zijn de tapijten vaker gemaakt van zijde, of van een combinatie met zijde. Perzische tapijten reinigen die gemaakt zijn van zijde is andere koek. Dit zou je zelf kunnen proberen, maar omdat zijde natuurlijke kleurstoffen niet accepteert kan je het tapijt na reinigen waarschijnlijk weggooien. De vuistregel in deze is eigenlijk als volgt: Zit er zijde in je tapijt? Bel dan altijd een specialist. Lees hier hoe je de verschillende materiaalsoorten kan ontdekken.
Naast het materiaal is het ook belangrijk om te kijken naar de afmeting. Een Perzisch tapijt reinigen wordt een stuk ingewikkelder als het een behoorlijke omvang heeft. Een klein kleedje die op het gangkastje ligt kun je een stuk gemakkelijker schoonmaken. Bij een groot Perzisch tapijt is het beter om de hulp in te schakelen van de mensen die er echt verstand van hebben. Als laatste bekijken we de kwaliteit van het tapijt. Dit lijkt in zekere zin op de eigenschappen van het gebruikte materiaal. Een Perzisch tapijt dat geheel van zijde is gemaakt is kostbaarder dan Een Perzisch tapijt van wol. Vaak zijn de tapijten ook wat duurder naarmate de kwaliteit beter wordt. Zorg ervoor dat je een specialist inschakelt, zeker als het om een kwalitatief hoogstaand product gaat. Hogere knoopdichtheid maakt een tapijt uiteraard kostbaarder. Lees hier hoe je de Perzische tapijten knoopdichtheid kan berekenen.

2. Een Perzisch tapijt reinigen, wat komt daar allemaal bij kijken?Nu je op de hoogte bent van alle zaken die van belang zijn is het tijd om te kijken naar het daadwerkelijke proces van het reinigen. Een Perzisch tapijt schoonmaken klinkt als een flinke klus en dat is het ook. Wat kun je zelf doen als jouw tapijt toe is aan een opknapbeurt? Voordat je ergens mee begint is het goed om te weten dat je erg op moet passen met de temperatuur van het water dat je gebruikt. Net als bij kleding is te warm wassen een erg slecht idee. We weten allemaal wat er gebeurt als je gekleurde en witte was bij elkaar doet en op een te hoge temperatuur wast. Alle kleuren zullen door elkaar heen lopen en alles kan rechtstreeks de prullenbak in. Dit is ook het geval bij een tapijt. Als je te warm water gebruikt tijdens het schoonmaken zullen de kleuren in het tapijt gaan doorlopen en dat is niet meer goed te maken. Controleer dit dus goed voordat je begint met het vloerkleed reinigen.

Perzisch tapijt doorgelopen kleuren
Doorgelopen kleuren in een Perzisch tapijt

3. Schoonmaken met shampoo

Schoonmaken met shampoo
Schoonmaken met shampooHet belangrijkste middel om je tapijt zelf schoon te maken is doodgewone shampoo. Dat klinkt misschien gek, maar denk er maar eens goed over na. Wol is gemaakt van de haren van dieren en shampoo is gemaakt voor ons haar. Het is dus eigenlijk heel logisch dat je met een beetje water en shampoo een heel eind kan komen als het gaat om het reinigen van je tapijt. Mocht je toch geen vertrouwen hebben in gewone shampoo, dan kan je altijd een speciale tapijtshampoo aanschaffen. Wel is het belangrijk om eerst goed te kijken op het etiket. Het zou zonde zijn als je thuis erachter komt dat de shampoo die je hebt gekocht niet geschikt is voor jouw wol tapijt. Welke soort shampoo je ook gebruikt: de werkwijze is hetzelfde. Neem een emmer en meng hierin de shampoo met water. Gebruik ongeveer één eetlepel shampoo voor elke liter water. Roer dit goed door elkaar totdat er een schuim op de vloeistof ontstaat. Dit schuim gaan we gebruiken om het tapijt schoon te maken. Gebruik een natte doek of een schone spons en smeer het schuim voorzichtig op de plek die je wilt reinigen. Wrijf rustig en ongeveer vier keer over de oppervlakte van het tapijt. Terwijl je dit doet is het belangrijk dat je goed oplet dat er geen onnodige hoeveelheden water op het tapijt terecht komen. Hoe meer water er wordt gebruikt, hoe groter de risico’s op het doorlopen van kleuren. Ook kun je de vezels van je wollen tapijt flink beschadigen als je te veel over dezelfde plek blijft wrijven. Als je ervoor zorgt dat je niet meer dan vier keer op dezelfde plek wrijft kan het haast niet fout gaan.

Perzisch tapijt schoonmaken met shampoo
Perzisch tapijt schoonmaken met shampoo

4. Tapijten ondersteboven in de sneeuwVoor veel mensen is dit een bekend verhaal: Leg een Perzisch tapijt ondersteboven in de sneeuw en het tapijt wordt schoon. Deze stelling is deels waar en deels onwaar. Dit verhaal vindt zijn oorsprong in het Oostblok, met name in landen als Rusland en Moldavië. Tientallen jaren geleden werden alle tapijten met Perzische motieven gezien als echte Perzische tapijten. De tapijten die in de woningen lagen waren machinale tapijten. Deze tapijten waren geïnspireerd op Perzische tapijten, maar waren niet gemaakt van natuurlijke stoffen zoals wol. Polyester was de grondstof voor deze tapijten. In de koude wintertijd werden deze synthetische tapijten naar buiten gebracht en ondersteboven in de sneeuw gelegd. Vervolgens werd er hard op de achterkant van het tapijt geklopt binvoorbeeld met een mattenklopper. Hierdoor kwam al het zand en stof uit het tapijt. Omdat het zo koud was in deze landen was de sneeuw droog en werd het tapijt hier zelfs oppervlakkig mee gereinigd. In Nederland wordt dit een erg lastig verhaal simpelweg omdat het hier nooit zo koud is. Om droge sneeuw te krijgen moet het zeker twintig graden vriezen en dat gebeurt in Nederland vrijwel nooit. Een andere reden waarom dit niet gaat lukken is het gewicht van het tapijt. Een machinaal tapijt is veel lichter dan een Perzisch tapijt. Wil je dus een echt wollen tapijt naar buiten brengen? Dan zal dat erg zwaar zijn. Ook zal het tapijt veel te nat worden en daarmee loop je weer extra risico op het doorlopen van kleuren. Al met al wordt het reinigen met sneeuw in Nederland streng afgeraden en een tapijt grondig reinigen op deze manier lukt echt niet.

5. Reiniging na jarenlang gebruikHet komt vaak voor dat een tapijt pas na vele jaren van gebruik voor het eerst gereinigd gaat worden. Als dit het geval is bij jouw tapijt dan heeft een mengsel van shampoo en lauw water waarschijnlijk niet zo heel veel effect. Het tapijt zit immers helemaal vol met zand en ander vuil. Dit is zeker het geval als het tapijt op een locatie in het huis ligt waar mensen met hun schoenen rondlopen. Voor je het weet zit er een behoorlijke hoeveelheid zand en vuil in het tapijt. Hoe ga je dan zo’n Perzisch tapijt schoonmaken?

Als het een klein kleedje betreft is het mogelijk om zelf dit zand eruit te kloppen. Doe dit alsjeblieft wel op een rustige manier. Als je uit alle macht gaat slaan op jouw tapijt is de kans erg groot dat er een scheurtje ontstaat Vooral een antiek tapijt is hier zeer gevoelig voor.. Dit scheurtje heeft dan maar heel weinig nodig om verder te scheuren en voor je het weet kun je jouw tapijt weggooien en dat is natuurlijk zonde. Als je een groot tapijt hebt is het praktisch onmogelijk om zelf al het zand en vuil te verwijderen. Het is daarom beter dat je deze laten reinigen. Er zijn genoeg bedrijven die gespecialiseerd zijn vloerbedekking reinigen .

6. Het inschakelen van de specialistIn het geval van een groot tapijt is het uiteraard een stuk verstandiger om de hulp in te schakelen van een specialist. Informeer van te voren goed of zij ook apparaten en middelen en kennis hebben om Perzische tapijten te reinigen. Dat kan natuurlijk bij een offerte aanvraag. Niemand wordt blij als het tapijt beschadigd is tijdens reinigen en beide partijen komen in problemen hierdoor.

De Bedrijven die gespecialiseerd zijn in Perzische tapijten reinigen hebben namelijk een stuk meer gereedschap tot hun beschikking en je kan een tapijt met zekerheid aan hun laten reinigen. De meeste huishoudens hebben nog wel een mattenklopper, maar de specialist hebben geavanceerde apparatuur in hun arsenaal. Deze apparaten gebruik precies de juiste hoeveelheid en kracht en precisie om het zand en vuil uit het tapijt te verwijder zonder deze te beschadigen. Als dit gebeurt is wordt het tapijt zeer grondig schoongemaakt met een mix van zeepmiddelen en water. Direct na het schoonmaken gaat het tapijt in een grote centrifuge. Hierdoor wordt het tapijt zo snel mogelijk weer droog en is het risico op het doorlopen van kleuren vrijwel nihil. Er zijn natuurlijk ook tapijten met een specifieke vlek. Dit vergt weer een hele andere manier van aanpak. In het geval van een vlek is het beter om de specialisten op dit gebied in te schakelen. Elke vlek moet op een andere manier verwijderd worden en dit luistert erg nauw. Doe dit dus liever niet zelf, maar ga op zoek naar een goeie professionele reiniger. Het is altijd slim om eerst een offerte aanvraag doen dat achteraf niet met een hoge rekening verrast te worden.

Wij reinigen alle soorten handgeknoopte en Perzische tapijten op professionele wijze. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend offerte.   

Laat uw tapijt door ons professioneel reinigen

Mocht je toch liever zelf je tapijt reinigen dan heeft oma daar wel tips voor.

7. Tapijt reinigen oma’s tipsOma’s tips: iedereen kent ze wel. Wat de vraag ook is of hoe moeilijk een probleem ook kan zijn, oma heeft altijd wel een oplossing ook voor Perzisch tapijt reinigen. Veel mensen willen graag eerst zelf alles hebben geprobeerd voordat ze een specialist inschakelen. Ook als je een tapijt wil gaan schoonmaken zijn er genoeg tips die je kunt toepassen. Er zijn een hoop middeltjes die erg effectief kunnen zijn als het gaat om het schoonmaken van je tapijt. Stel je het volgende eens even voor: je zit gezellig met een vriend een rood wijntje te drinken op de bank. Voordat je het door hebt stoot je per ongeluk tegen je glas wijn. Tot je schrik valt dit glas op je Perzisch tapijt. Geen paniek! Je kunt dit makkelijker oplossen dan je denkt. Zout is namelijk een goeie oplossing voor dit soort vlekken. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk zout op de vlek hebt gelegd. Zodra het zout rood wordt kun je dit voorzichtig weghalen met stofzuiger en gebruik geen natte doek.. Blijf dit proces herhalen totdat de vlek weg is en achteraf kan je de vloerbedekking reinigen.

8. Perzisch tapijt reinigen azijn

Perzisch tapijt reinigen azijn
Perzisch tapijt reinigen azijnEen belangrijk huismiddel als het gaat om het reinigen van een tapijt is azijn. Voordat je hiermee start heb je de volgende dingen nodig: Een emmer, een stevige spons of doek, azijn en water. Neem nu één deel azijn op tien delen water en meng dit goed door elkaar. Vervolgens stop je de spons of doek in het mengsel. Wring deze daarna goed uit, want het is belangrijk dat er niet te veel water op het tapijt komt. Het doorlopen van kleuren blijft immers een reëel risico. Nu kun je beginnen met het rustig schoonwrijven van het tapijt. Na het schoonmaken laat je het tapijt ongeveer een uur drogen. Het is ook een goed idee om een raam open te zetten zodat er voldoende frisse lucht binnen komt. Na deze behandeling zal jouw Perzisch tapijt flink zijn opgeknapt en kleuren worden helderder!

9. Regelmatig onderhoud is de oplossingHet belangrijkste is het onderhoud aan je tapijt. Zorg ervoor dat je er netjes mee omgaat, zo kun je een hoop ellende voorkomen. Een Perzisch tapijt kan jaren mee, zeker als je er op een goede manier mee omgaat. Zorg ervoor dat je na een vaste periode aan de slag gaat met de bovengenoemde tips. Afhankelijk van je thuissituatie zou je iedere twee jaar onderhoud kunnen plegen. Voor grote gezinnen of mensen met een hond of ander huisdier is twee jaar waarschijnlijk toch niet genoeg voor Perzisch tapijt reinigen. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om iedere jaar je tapijt grondig schoon te maken. Op deze manier is het niet nodig om een specialist in te schakelen. En mocht je toch onverhoopt met een vlek zitten die je er echt niet meer uit krijgt weet je nu wat je moet doen. Raadpleeg eerst oma’s tips en bel daarna de professional.

Wil u meer informatie hebben over Perzische tapijten of vloerkleed reiniging. ? bekijk dan onze youtube kanaal.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *