Perzisch tapijt reinigen, een ultieme gids

Het creëren van een thuis is een reis vol passie en aandacht voor detail. Van de zorgvuldig gekozen kleur op de muren tot de zorgvuldig uitgezochte meubels, elk element vertelt een verhaal. Maar soms, als alles op zijn plaats lijkt te zijn, ontbreekt er nog een stukje magie. Een bezoek aan de buren kan dan opeens een wereld van inspiratie openen, zoals de ontdekking van de schoonheid van een Perzisch tapijt. Een dergelijk tapijt kan de ziel van je interieur zijn, een erfstuk dat generaties lang meegaat.

Stel je voor, je vindt het perfecte Perzische tapijt dat jouw ruimte transformeert. Je koestert het, zorgt ervoor, maar het leven is onvoorspelbaar. Een kleine onoplettendheid, en er ontstaat een vlek die je hart doet overslaan. Maar geen zorgen, dit is niet het einde van het verhaal voor je geliefde tapijt. Het reinigen van een Perzisch tapijt is een kunst op zich, met talloze huismiddeltjes en specialisten die met toewijding werken om de pracht van je tapijt te herstellen. In deze gids ontdek je wanneer je het zelf kunt aanpakken en wanneer het tijd is om de expertise van een specialist in te schakelen. Zo blijft jouw tapijt, jouw schat, door de jaren heen stralen.

Vlek op het tapijt? Bekijk de onderstaande video.

1. De kenmerken en eigenschappen van het kleedEen Perzisch tapijt is een breed begrip. Er zijn vele soorten en maten, die allemaal een andere manier van onderhoud vereisen. Wat zijn de meest opvallende kenmerken van deze tapijten en welke eigenschappen hebben de meeste invloed op de schoonmaak eisen?

  • Materiaal
  • Afmeting
  • Kwaliteit


We beginnen met het materiaal. De grondstoffen in jouw tapijt spelen uiteraard een grote rol bij de wijze van onderhoud van het tapijt en voor tapijt schoonmaken. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de gebruikte materialen in jouw tapijt. Het is zelfs zo dat de materialen in jouw tapijt een doorslaggevende factor zijn als het gaat om de reinigen. 

 Lees hier hoe je de verschillende materiaalsoorten kan ontdekken.


Naast het materiaal is het ook belangrijk om te kijken naar de afmeting. Een tapijt reinigen wordt een stuk ingewikkelder als het een behoorlijke omvang heeft. Een klein kleedje die op het gangkastje ligt kun je een stuk gemakkelijker schoonmaken.

 

2. Een Perzisch tapijt reinigen, wat komt daar allemaal bij kijken?Nu je op de hoogte bent van alle zaken die van belang zijn is het tijd om te kijken naar het daadwerkelijke proces van het reinigen. Een Perzisch tapijt schoonmaken klinkt als een flinke klus en dat is het ook. Wat kun je zelf doen als jouw tapijt toe is aan een opknapbeurt? Voordat je ergens mee begint is het goed om te weten dat je erg op moet passen met de temperatuur van het water dat je gebruikt. Net als bij kleding is te warm wassen een erg slecht idee. We weten allemaal wat er gebeurt als je gekleurde en witte was bij elkaar doet en op een te hoge temperatuur wast. Alle kleuren zullen door elkaar heen lopen. Dit is ook het geval bij een tapijt. Als je te warm water gebruikt tijdens het schoonmaken zullen de kleuren in het tapijt gaan doorlopen en dat is lastig om goed te maken. Controleer dit dus goed voordat je begint met het vloerkleed reinigen.

Perzisch tapijt doorgelopen kleuren
Doorgelopen kleuren in een Perzisch tapijt

3. Schoonmaken met shampoo

Schoonmaken met shampoo
Schoonmaken met shampooHet belangrijkste middel om je tapijt zelf schoon te maken is doodgewone shampoo. Dat klinkt misschien gek, maar denk er maar eens goed over na. Wol is gemaakt van de haren van dieren en shampoo is gemaakt voor ons haar. Het is dus eigenlijk heel logisch dat je met een beetje water en shampoo een heel eind kan komen als het gaat om het reinigen van je tapijt. Mocht je toch geen vertrouwen hebben in gewone shampoo, dan kan je altijd een speciale tapijtshampoo aanschaffen. Wel is het belangrijk om eerst goed te kijken op het etiket. Het zou zonde zijn als je thuis erachter komt dat de shampoo die je hebt gekocht niet geschikt is voor jouw wol tapijt. Welke soort shampoo je ook gebruikt: de werkwijze is hetzelfde. Neem een emmer en meng hierin de shampoo met water. Gebruik ongeveer één eetlepel shampoo voor elke liter water. Roer dit goed door elkaar totdat er een schuim op de vloeistof ontstaat. Dit schuim gaan we gebruiken om het tapijt schoon te maken. Gebruik een natte doek of een schone spons en smeer het schuim voorzichtig op de plek die je wilt reinigen. Wrijf rustig en ongeveer vier keer over de oppervlakte van het tapijt. Terwijl je dit doet is het belangrijk dat je goed oplet dat er geen onnodige hoeveelheden water op het tapijt terecht komen. Hoe meer water er wordt gebruikt, hoe groter de risico’s op het doorlopen van kleuren. Ook kun je de vezels van je wollen tapijt flink beschadigen als je te veel over dezelfde plek blijft wrijven. Als je ervoor zorgt dat je niet meer dan vier keer op dezelfde plek wrijft kan het haast niet fout gaan.

Perzisch tapijt schoonmaken met shampoo
Perzisch tapijt schoonmaken met shampoo

4. Tapijten ondersteboven in de sneeuwVoor veel mensen is dit een bekend verhaal: Leg een Perzisch tapijt ondersteboven in de sneeuw en het tapijt wordt schoon. Deze stelling is deels waar en deels onwaar. Dit verhaal vindt zijn oorsprong in het Oostblok, met name in landen als Rusland en Moldavië.

In de koude wintertijd werden deze  tapijten naar buiten gebracht en ondersteboven in de sneeuw gelegd. Vervolgens werd er hard op de achterkant van het tapijt geklopt bijvoorbeeld met een mattenklopper. Hierdoor kwam al het zand en stof uit het tapijt. Omdat het zo koud was in deze landen was de sneeuw droog en werd het tapijt hier oppervlakkig mee gereinigd.

In Nederland wordt dit een erg lastig verhaal simpelweg omdat het hier nooit zo koud is. Om droge sneeuw te krijgen moet het zeker twintig graden vriezen en dat gebeurt in Nederland vrijwel nooit. Dus bij nat sneeuw zal het tapijt veel te nat worden en daarmee loop je weer extra risico op het doorlopen van kleuren. Al met al wordt het reinigen met sneeuw in Nederland streng afgeraden en een tapijt grondig reinigen op deze manier lukt echt niet.

5. Reiniging na jarenlang gebruikHet komt vaak voor dat een tapijt pas na vele jaren van gebruik voor het eerst gereinigd gaat worden. Als dit het geval is bij jouw tapijt dan heeft een mengsel van shampoo en lauw water waarschijnlijk niet zo heel veel effect. Het tapijt zit immers helemaal vol met zand en ander vuil. Dit is zeker het geval als het tapijt op een locatie in het huis ligt waar mensen met hun schoenen rondlopen. Voor je het weet zit er een behoorlijke hoeveelheid zand en vuil in het tapijt. Hoe ga je dan zo’n Perzisch tapijt schoonmaken?

 

Voor professionele reiniging van jouw kostbare tapijten, kunt je rekenen op onze deskundige zorg en aandacht. Met onze ervaring zorgen wij ervoor dat jouw tapijten hun schoonheid en kwaliteit behouden. 

6. Het inschakelen van de specialist

 

Voor de zorgvuldige reiniging van jouw tapijten is het raadzaam om een specialist te raadplegen. Bij ons kunt u erop vertrouwen dat we over de juiste expertise, middelen en apparatuur beschikken om Perzische tapijten met de grootste zorg te behandelen. Onze geavanceerde technieken garanderen een grondige reiniging zonder jouw kostbare tapijt te beschadigen. Of het nu gaat om algemene reiniging of het verwijderen van specifieke vlekken, wij hebben de kennis en ervaring om elke uitdaging aan te gaan.

 

Ons proces omvat een nauwkeurige behandeling met milde zeepmiddelen en een efficiënte droogmethode, waardoor de kleuren van jouw tapijt behouden.

Voor specifieke vlekken bieden wij een gespecialiseerde aanpak, waarbij elke vlek met de grootste precisie wordt behandeld.

 

Voor de professionele reiniging van jouw tapijten hanteren wij transparante prijzen. De kosten voor het reinigen van een tapijt zonder zijde bedragen 35 euro per vierkante meter. Dit tarief stelt ons in staat om jouw tapijt met de grootste zorg en aandacht te behandelen, gebruikmakend van onze gespecialiseerde reinigingstechnieken. Voor advies over het reinigen van specifieke tapijten of voor het aanvragen van een service op maat, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te helpen met al jouw tapijtreinigingsbehoeften.

Neem gerust contact met ons op voor een service die jouw tapijten verdient.

Laat jouw tapijt door ons professioneel reinigen

Mocht je toch liever zelf je tapijt reinigen dan heeft oma daar wel tips voor.

7. Tapijt reinigen oma’s tipsOma’s tips: iedereen kent ze wel. Wat de vraag ook is of hoe moeilijk een probleem ook kan zijn, oma heeft altijd wel een oplossing ook voor Perzisch tapijt reinigen. Veel mensen willen graag eerst zelf alles hebben geprobeerd voordat ze een specialist inschakelen. Ook als je een tapijt wil gaan schoonmaken zijn er genoeg tips die je kunt toepassen. Er zijn een hoop middeltjes die erg effectief kunnen zijn als het gaat om het schoonmaken van je tapijt. Stel je het volgende eens even voor: je zit gezellig met een vriend een rood wijntje te drinken op de bank. Voordat je het door hebt stoot je per ongeluk tegen je glas wijn. Tot je schrik valt dit glas op je Perzisch tapijt. Geen paniek! Je kunt dit makkelijker oplossen dan je denkt. Zout is namelijk een goeie oplossing voor dit soort vlekken. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk zout op de vlek hebt gelegd. Zodra het zout rood wordt kun je dit voorzichtig weghalen met stofzuiger en gebruik geen natte doek.. Blijf dit proces herhalen totdat de vlek weg is en achteraf kan je de vloerbedekking reinigen. Begin van dit artikel hebben wij ook een video geplaatst voor het verwijderen van wijn vlek, deze methode zou better werken dan oma tip omdat hierdoor de wijn volledig wordt weggehaald. 

8. Perzisch tapijt reinigen azijn

Perzisch tapijt reinigen azijn
Perzisch tapijt reinigen azijnEen belangrijk huismiddel als het gaat om het reinigen van een tapijt is azijn. Voordat je hiermee start heb je de volgende dingen nodig: Een emmer, een stevige spons of doek, azijn en water. Neem nu één deel azijn op tien delen water en meng dit goed door elkaar. Vervolgens stop je de spons of doek in het mengsel. Wring deze daarna goed uit, want het is belangrijk dat er niet te veel water op het tapijt komt.

Nu kun je beginnen met het rustig schoonwrijven van het tapijt. Na het schoonmaken laat je het tapijt ongeveer een uur drogen. Het is ook een goed idee om een raam open te zetten zodat er voldoende frisse lucht binnen komt. Na deze behandeling zal jouw Perzisch tapijt flink zijn opgeknapt en kleuren worden helderder!

9. Regelmatig onderhoud is de oplossingHet belangrijkste is het onderhoud aan je tapijt. Zorg ervoor dat je er netjes mee omgaat, zo kun je een hoop ellende voorkomen. Een Perzisch tapijt kan jaren mee, zeker als je er op een goede manier mee omgaat. Zorg ervoor dat je na een vaste periode aan de slag gaat met de bovengenoemde tips. Afhankelijk van je thuissituatie zou je iedere twee jaar onderhoud kunnen plegen. Voor grote gezinnen of mensen met een hond of ander huisdier is twee jaar waarschijnlijk toch niet genoeg voor Perzisch tapijt reinigen. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om iedere jaar je tapijt grondig schoon te maken. Op deze manier is het niet nodig om een specialist in te schakelen. En mocht je toch onverhoopt met een vlek zitten die je er echt niet meer uit krijgt weet je nu wat je moet doen. Raadpleeg eerst oma’s tips en bel daarna de professional.

Wil u meer informatie hebben over Perzische tapijten of vloerkleed reiniging. ? bekijk dan onze youtube kanaal.