Het handgeknoopt tapijt: een duurzame keuze

Handgemaakte Perzische tapijten hebben een wereldwijde bekendheid om hun schoonheid en gedetailleerde kunstwerken verworven. Al eeuwenlang worden er uit Perzië de prachtigste tapijten vervaardigd. Een ambacht die van generatie op generatie is doorgegeven en zich heeft ontwikkeld. De tapijten worden over heel de wereld in belangrijke overheidsgebouwen of publieke instellingen gevonden. Ze stralen luxe en macht uit en vullen een ruimte met warmte en kleur. Er wordt jaren gedaan over het produceren van deze tapijten, want bij het knopen komt een opperste staat van nauwkeurigheid, concentratie en zorgvuldigheid kijken. Hierdoor zijn de Perzische tapijten een van de sterkste tapijten en gaan ze tientallen jaren mee.

Het handgeknoopt tapijt, een duurzame keuze
Waarom een handgeknoopt tapijt, een duurzame keuze?

Anno 2020 spelen er op wereldtoneel verschillende ernstige onderwerpen. Het coronavirus, de klimaatveranderingen en oorlogen zijn voorbeelden van grote vraagstukken. Bij alle drie speelt een belangrijk thema die iedereen persoonlijk aanspreekt: duurzaamheid. Voor het klimaat is het belangrijk dat wij zorgvuldig met deze planeet omgaan en onze spullen hergebruiken. Maar ook met het oog op de coronacrisis en de oneindig veel conflicten die er spelen, is duurzaam met je spullen om gaan belangrijk.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Wat is duurzaamheid? De Brundtland Commissie (wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling) heeft het als volgt omschreven: “Ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Duurzaamheid wil in Jip en Janneke taal zeggen: ga op zo’n manier met het milieu en je bezittingen om, dat je eigen kinderen later geen last ervan zullen ondervinden. Een tapijt kopen en deze na een paar jaar vervangen voor een nieuwe omdat je hem toch niet bij het interieur vind passen is dus niet duurzaam, tenzij het oude tapijt gerecycled of hergebruikt wordt. Nieuwe spullen kopen zorgt namelijk voor meer afval, wat slecht is voor het milieu. Hier heb jij direct geen last van maar de volgende generatie over 50 jaar wel.

Perzische tapijten zijn super duurzaam

Toch is menig mens er met mij over eens dat een mooi interieur een factor is voor een goed welzijn. Het inrichten en stijlen van je woon-, slaap- of badkamer is voor veel mensen een plezierige bezigheid. Maar richt jij je huis ook duurzaam in? Zijn de meubels in jouw huis tweedehands, van natuurlijke producten of recyclebaar? Hoe vaak ruil je je spullen om voor de allernieuwste gadgets? Voor wie duurzaam zijn huis wil inrichten is een handgeknoopt Perzisch tapijt een prachtige uitkomst. Naast dat het in bijna alle interieurs prachtig staat is het een super duurzaam product! We leggen je in dit artikel verder uit waarom!

Gemaakt van duurzame materialen

wol

Een handgeknoopt Perzisch tapijt wordt van natuurlijke materialen gemaakt. Voor de wol wordt schapen wol, katoen en zijde gebruikt. Dit zijn natuurlijke producten die duurzaam gemaakt kunnen worden. Bij het produceren van katoen wordt helaas veel water gebruikt, gerecycled katoen is hiervoor een goede uitkomst. Daarnaast zijn deze producten afbreekbaar in de natuur. Ook het kleuren van de tapijten wordt al eeuwenlang gedaan met planten, mineralen of insecten. Dit is ook de oorzaak van het kleurverschil dat optreedt bij oude Perzische tapijten.

Duurzame werkwijze

Ook de werkwijze van handgeknoopte Perzische tapijten is duurzaam. Ze worden namelijk met de hand geknoopt. Hierbij komen enkel hand en spandiensten kijken. Perzische tapijten worden gemaakt in officiële studio’s waar professionele wevers in ordelijke en goede omstandigheden hun werk doen. het is een ambacht, die door de eeuwen heen generatie op generatie met veel liefde en passie is door gegeven. Je kan wel concluderen dat naast een duurzaam product het Perzische tapijt ook een product is vol van liefde en toewijding. Je hebt niet zomaar iets in handen, maar een meesterwerk waar vaak veel symboliek en verhalen in verwerkt zijn.

En een machinaal gemaakt tapijt dan?

“Kan ik geen machinaal gemaakt tapijt kopen? Die zijn veel goedkoper!” zegt u misschien. Dat kan maar dat is geen duurzame keuze. De werkwijze van handgeknoopte tapijten staat haaks op machinaal gemaakte tapijten. Een machinaal gemaakt tapijt is in een paar minuten klaar, in tegenstelling tot een handgemaakt Perzisch tapijt waar soms jaren over heen gaan. Het máken van de machine is op zichzelf niet duurzaam en de machines moeten draaien. Je raadt het al, dit gaat niet op hand en spandiensten.

Materialen als wol, zijde en katoen kunnen niet in een machine verwerkt worden. Hierdoor worden deze natuurlijke materialen ingewisseld voor polyester. Polyester is niet af te breken in de natuur en de microplastics die loskomen bij het wassen hebben een enorme impact op mens, dier en milieu. Lees hier meer over gevolgen van deze materialen in onze planeet.

Waarom synthetisch materiaal niet perse slecht is…

Er wordt veel gebruik gemaakt van synthetische producten tegenwoordig. Eigenlijk in alle producten die wij dagelijks gebruiken komt een vorm van polyester, viscose of nylon voor. Denk aan kleding maar ook beddengoed en maandverband, maar ook in je eigen smartphone zit polyester verwerkt. Polyester is dus niet perse slecht, omdat er ook veel goede dingen mee gemaakt worden die onmisbaar zijn in onze maatschappij. Ze verbeteren ons leven, en geven ook toekomst aan de volgende generatie.

… maar niet duurzaam is in luxe producten

Als het echter gaat om het kopen van Perzische tapijten kan er wel onderscheid worden gemaakt in duurzaam of niet-duurzaam. Een Perzisch tapijt is namelijk niet eerste levensbehoefte of ‘nodig voor werk’. Het is een luxe, om van te genieten!

Juist op luxeproducten is het belangrijk om een duurzame keuze te maken. We moeten een afweging maken tussen de nadelen van onze aankoop en de ons eigen voordeel. Ja, het is leuk om een mooi tapijt te hebben, maar vind dit volgende generatie het ook nog zo leuk? Wat is een verstandige keuze? Als u een tapijt wilt aanschaffen dan is een handgeknoopt Perzisch tapijt een verstandige duurzame keuze!

De levensduur van een Perzisch tapijt

De belangrijkste reden waarom Perzische tapijten zo duurzaam zijn is wel omdat ze heel erg lang meegaan. Een Perzische tapijt gaat ruim 80 jaar mee! Maar zelfs tapijten uit 1300 zijn nog in goede staat te vinden in musea of grote particulieren verzamelingen. Je kunt het niet van veel producten zeggen, maar handgeknoopte Perzische tapijten worden meer waard hoe ouder ze worden. Zoals ik al zei zijn tapijten uit 1300 museumwaardig. Maar tapijten uit de 17e ,18e  of 19e eeuw zijn ook veel waard. Tapijten van na 1970 zijn echter nog “goedkoop” vergeleken met hun grote broers. Als je zorgvuldig met een kleed omgaat zal je hem na tientallen jaren voor veel meer kunnen verkopen dan waarvoor je hem gekocht hebt!

Door de jaren heen wil een handgemaakt tapijt nog wel is zijn kleur verliezen. Dit komt omdat het van natuurlijke materialen gemaakt wordt en die vergaan door de loop der jaren. Dit geeft een vervaagd kleureffect. “zonde!” zou je zeggen, maar niet getreurd: een vervaagd kleed wordt juist meer waard! De schoonheid van vervaging wordt door menig mens gewaardeerd. Het zijn de grijze haren van een Perzisch tapijt en laten dus zien dat het tapijt al tientallen of zelfs honderden jaren meegaat. Hoe grijzer, hoe meer waard!

Een machinaal gemaakt tapijt daarentegen gaat maximaal 10 jaar mee. Dit komt omdat een machine lang niet zo strak en stevig kan knopen als de professionele wevers.

Een handgeknoopt Perzisch tapijt is veel sterker. Hierdoor hoef je niet elke tien jaar op zoek naar een nieuw tapijt, maar kan je je leven lang ervan genieten. Telkens nieuwe tapijten kopen zorgt voor meer afval, wat niet duurzaam is.

tweedehands Perzische tapijten: duurzaam!

Op den duur zal je uitgekeken zijn op je Perzische tapijt, past het niet meer in je interieur of overlijdt de eigenaar van het tapijt. Toch is het tapijt dan nog niet aan het eind van zijn leven. Waarom een handgemaakt Perzisch tapijt bij het oud vuil zetten als je er ook iemand anders blij mee kan maken? Zoals ik al zei worden Perzische tapijten meer waard, en verkeren ze (mits er zorgvuldig mee is omgegaan) nog in perfecte staat. Door het Perzische tapijt tweedehands aan te bieden, ben je samen met de koper duurzaam bezig. Want jij hoeft het niet weg te gooien en de koper hoeft geen nieuw tapijt te kopen, waardoor de natuur aangetast wordt. Er zijn daarnaast tal van particulieren of handelaren die veel geld overhebben voor oude Perzische tapijten.

Geen idee wat jou Perzische tapijt waard is? Een expert inschakelen in makkelijk en snel. Hij kan je aan de hand van een paar foto’s vertellen om wat voor tapijt het gaat en een gangbare indicatiewaarde geven.

Met een handgeknoopt Perzisch tapijt bent u veilig

Er komt heel wat kijken bij een duurzaam leven. wat is wel verantwoord en wat niet? Hoe worden producten gemaakt en wat voor effect hebben ze op mens en milieu. En niet te vergeten: wat voor invloed heeft mijn keuze op de volgende generatie? Bij het kopen van een handgeknoopt Perzisch tapijt hoeft u zich hier geen zorgen om te maken. Deze tapijten worden milieubewust gemaakt, met natuurlijke producten die op een natuurlijke wijze afbreekbaar zijn. Ook gaan de Perzische tapijten lang mee, waardoor u er maar één voor uw hele leven aan hoeft te schaffen. Wilt u hem weer kwijt, hoeft u hem niet bij het grof vuil te zetten maar kan u hem doorverkopen. Zo geniet u samen van een prachtig ambachtsproduct, gemaakt met veel liefde, toewijding, concentratie en nauwkeurigheid.

Bekijk alle handgeknoopte tapijten op voorraad.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *