Hoe de zijderoute Perzische tapijten naar de wereld bracht
De tweede keizerlijke dynastie van China was de Han-dynastie. Het bracht veel verbeteringen mee, die China in staat stelden een wereldmacht te worden. Een van deze verbeteringen was het opzetten van handelsroutes tussen China en het Midden-Oosten. Deze handelsroutes zouden uiteindelijk gezamenlijk bekend worden als de Zijderoute. De oprichting van de Zijderoute speelde een essentiële rol bij het verhandelen van de voortreffelijke kunst van oosterse tapijten en Perzische tapijten.
Zijderoute biedt nieuwe handelsroutes en nieuwe kansen
Vóór de Han-dynastie was Azië relatief geïsoleerd van de rest van de wereld. Door de verraderlijke bergketens was het moeilijk om goederen buiten hun eigen grondgebied te vervoeren. Uiteindelijk werd deze route bekend als de Zijderoute, maar het begon als een reeks losse handelsroutes die China met het Midden-Oosten verbond. In beide richtingen zagen ze kansen. Daarnaast maakte het mogelijk om handel te stichten tussen deze twee ooit zeer geïsoleerde gebieden.
Zijderoute tapijten
De Chinese Muur was een andere uitvinding die nauw verband houdt met de ontwikkeling van deze handelsroutes. Het moest China beschermen voor de buitenwereld. De ontwikkeling en bescherming van deze handelsroutes, werd een van de belangrijkste elementen in de economische ontwikkeling van landen als Korea, Japan, het Indiase subcontinent, Iran, Europa, China, de Hoorn van Afrika en Arabië.
Door de verbinding van deze handelsroutes konden mensen aan beide kanten, en langs de route, genieten van allerlei producten en goederen. Die ze voor die tijd nog nooit gezien hadden. Specerijen, zijde, edelstenen, ruwe mineralen en natuurlijk tapijten en vloerkleden waren enkele van de belangrijkste handelsartikelen die langs de route werden verhandeld. Deze handelsroutes boden nieuwe kansen. Het ging economisch zeer goed, en men van meer goederen en producten konden genieten, waar ze eerder lokaal geen toegang tot hadden. Handelsgoederen werden erg geliefd en een teken van luxe en status.
Ook de lagere klassen genoten mee, de Zijderoute zorgde ook voor economische expansie op alle klasse in de samenleving. Iedereen had nu de mogelijkheid om hun producten te verkopen op een grotere markt. Net zoals tegenwoordig het moderne internet kleinere bedrijven in staat stelt, hun productaanbod op wereldwijde basis uit te breiden, via social media en webwinkels. De globalisering van nu, heeft veel effecten die toen ook opgemerkt werden.
De zijderoute biedt mogelijkheden voor tapijten uit Perzië
In 1500 waren de handelsroutes de gewoonte van elke dag. Karavanen reisden iedere dag langs dezelfde handelsroutes en stopten onderweg om goederen uit te wisselen en te verkopen. Ook de Perzische heersers van de Safavid-dynastie zagen een kans om hun rijkdom en het niveau van exportgoederen naar de rest van de wereld te vergroten. Deze pakten ze dan ook met beide handen aan.
Al geruime tijd waren tapijten en vloerkleden uit kleine Perzische dorpen en steden zeer geliefd aan beide uiteinden van de zijderoute. Perzië lag in het midden van de routes hierdoor groeide de markt van tapijten snel.
De Safavid-heersers waren verantwoordelijk voor de uitbreiding van de kunsten en rijkdom van het Perzische rijk. Enkele van de beste tapijtwevers werden ingehuurd om tapijten te ontwerpen voor de export, en om te pronken met de rijkdom en kunstenaarschap die Perzië te bieden had. De tapijten en ontwerpen van Perzische tapijtwevers en tapijtontwerpers werden tentoongesteld in openbare gebouwen en paleizen. Een geschenk voor rijken en diplomatieke betrekkingen en relaties in verre landen.
Zo belandde veel prachtige en fijne tapijten via de zijderoute in kastelen, kathedralen en op rijke Europese landgoederen. Deze route was de uitkomst voor tapijtfabrikanten om de markt te bereiken waar veel vraag was naar Perzische tapijten. Hierdoor konden ook scholen en productiecentra worden opgericht in steden als Tabriz, Isfahan, Kerman. Maar ook vele andere steden die dicht bij de routes gelegen waren werden tapijtweefcentra gebouwd. De tapijten kwamen sindsdien ook uit Khotan-tapijten van Oost-Turkestan bijvoorbeeld. Hiermee begon de Gouden Eeuw van de Safavid-dynastie en de Perzische tapijtindustrie in.
Het belang van de zijderoute vandaag nog
De route was niet altijd bekend onder de naam Zijderoute. Eigenlijk is het een aansluiting van verschillende handelsroutes. In 1877 werd de naam voor het eerst gebruikt door Ferdinand von Richthofen, die zeven expedities langs de route maakte, van 1868 tot 1872. De route heeft zijn naam te danken aan het feit dat zijde een van de belangrijkste handelswaar was langs de route.
Door goederen te produceren en naar verre landen te exporteren, groeide de economische ontwikkeling langs de handelsroutes. Kunstenaars konden hierdoor hun creativiteit uitbreiden. Ze hadden, door de toenemende handel, toegang tot materialen zoals zijde, wol, katoen en tapijtkleurstoffen die lokaal niet voor hen niet te krijgen waren. Daarnaast werden culturele tradities uitgewisseld en leerden men van elkaars weef en ontwerptechnieken. Maar dit betekende ook dat in veel gevallen, zoals bij de technieken van de Perzische tapijtcentra, handelsgeheimen beschermt moesten worden.
Voor deze industrie is de Zijderoute een van de belangrijkste historische gebeurtenissen in de geschiedenis. Het leidde tot een buitengewone diversiteit aan fijne tapijten die we nu op de kunnen kopen. Even als het scala aan kleuren en stijlen is verbijsterend groot.
Neem ook is een kijkje in onze collectie! We raden je aan om rond te kijken en te genieten van de fantastische kleuren en ontwerpen die in onze collectie te vinden zijn. Je zult misschien net zo gecharmeerd raken als toen de eerste Europeanen de Perzische tapijten voor het eerst zagen. Zoveel verschillende unieke kunstwerken en duizenden kleuren, zal het moeilijk te weerstaan zijn!