Tapijt is aangetast door motten: wat moet ik doen?

Tapijten met een mottenplaag

Veel mensen hebben een prachtige oosters tapijt als het middelpunt in hun kamer. Ondanks dat u uw uiterste best doet om het goed te verzorgen, komt er slijtage in het tapijt waar u niks aan kunt doen.

Merkt u dat de kleur in het vloerkleed lichter wordt? Steken er losse draden uit? Zijn er door de loop van de tijd klonten wol of dunnen plekken ontstaan? Dan hebt u mogelijk last van motten in uw vloerkleed.

Motten snoepen graag van kleding die is gemaakt van natuurlijke vezels. Tapijten zijneen goede bron van vezels voor deze kleine beestjes.

motschade aan tapijt 1
motschade aan tapijt 1

Onderzoek naar veelvoorkomende mythes over motten in tapijten

Volwassen motten richten de meeste schade aan. Een volwassen mot leeft echter maar ongeveer een maand. Dit maakt de werkelijke boosdoener, niet de mot zelf maar de leefwijze van de mot. Een vrouwtjes mot bijvoorbeeld, richt zich vooral op het vinden van een perfect plekje voor het leggen van eieren. In totaal kan ze 100 tot 150 eieren leggen.

Motten onderhouden zichzelf tijdens de larvenperiode. Ze hebben dan voeding nodig om te gedijen. Zodra de eieren uitkomen, maken de mottenlarven zich klaar om te smullen. Hoewel een baby mot maar 1/8 van een centimeter is, richt het meer schade aan dan je zou denken!

Afweermiddel vs oplossing

Zodra een mot je tapijt heeft gevonden, is het gebruik van mottenballen, cederblokken of essentiële oliën: zoals ceder of pepermunt, de enige mogelijkheid om nieuwe indringers af te weren.

Mottenballen

Bij het gebruiken van mottenballen is het belangrijk om te noteren dat een oplossing vinden voor het probleem beter is, dan een afweermiddel te gebruiken. Mottenballen houden muizen, spinnen en andere insecten op een afstand. Ze ruiken sterk en houden daarom motten ver van zich af. Echter als het nestelen al is begonnen, dan weerhouden ze motten niet om zich te vermenigvuldigen in de ruimte waar ze zijn binnengedrongen.

Mottenballen kunnen daarnaast enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, dit omdat ze als chemisch bestrijdmiddel worden gezien. Ze geven langzaam gas, dat insecten afschrikt en afstoot. In theorie zou dit gas ook motten en hun larven kunnen doden, maar dit gebeurt alleen met een hoge concentraties gas. Dit maakt het giftig voor huisdieren en mensen. Bovendien zijn mottenballen alleen effectief wanneer ze een afgesloten ruimte gebruikt worden.

Cederblokken

Cederblokken bieden een natuurlijke oplossing, met hun oliën helpen ze mee aan het doden van larven. Op zichzelf biedt deze oplossing helaas niet voldoende bescherming, omdat de Cederblokken alleen jonge larven doden, en oudere motten en eieren achterlaten.

Essentiele oliën

Sommige mensen denken dat essentiële oliën het probleem oplossen, maar cederhout olie, net zoals pepermunt of een andere olie, zal op den duur verdwijnen. Daarom is het belangrijk dat je het vloerkleed steeds weer met het mengsel blijft besproeien zodra de geur zijn kracht verliest. Hoewel dit soort oliën een sterkere geur behouden wanneer ze in wattenbolletjes worden gedrenkt, hebben ze weinig effect zodra de wattenbolletjes uitdrogen.

Let daarnaast ook op dat de olie in een houten vloer kan sijpelen, als deze niet zorgvuldig wordt geplaatst.

motschade
motschade

Reinheid van het tapijt en het voorkomen van motschade

Een onreine omgeving spreekt motten aan, maar het blijft een mythe dat ze alleen vuile plekken teisteren. Een mot kan gemakkelijk uw ruimte binnendringen via een luchtkanaal, open raam of, in het geval van appartementen, via uw buren. Net als een bij een muis, weten mensen misschien niet eens dat ze er zijn, totdat ze sporen herkennen.

Het is belangrijk om uw vloerkleed regelmatig schoon te maken. Dat is de beste bescherming tegen motten voor uw tapijt! En ook voor de ruimte waarin het kleed zich bevindt.

In het bijzonder regelmatig stofzuigen, doet al wonderen. Denk er altijd aan om vooral onder het tapijt en alle meubels in de buurt van het tapijt, schoon te maken. De omhulsels van de larven bootsen de kleur van het tapijt na en ze lijken op rijststrengen, hierdoor zijn ze bijna niet te zien. Ook in wandkleden en wandtapijten dringen motten binnen! Daarom is het belangrijk deze regelmatig controleren en schoon te maken!

Restjes voedsel (ook voedsel voor huisdieren), waterbronnen of gemorst voedsel trekken motten aan. Eigenlijk alles wat zich bij het tapijt bevindt, gebruiken ze tot voedsel.

Omdat motten van donkere en ongestoorde gebieden houden, zijn de veiligste plekjes voor tapijten degene met het minst licht. Maar om het hele tapijt te beschermen, moet u het tapijt met regelmaat draaien. Draai met name de onderdelen onder een bank of ander meubilair, aangezien die gebieden meestal minder voetverkeer hebben en donkerder liggen. Zo blijft uw tapijt egaal en beperkt u de schade door meubels of voetverkeer.

Elke drie tot vijf jaar moet u uw Oosterse en antieke tapijten professioneel laten reinigen, om het een extra bescherming te geven. Professionele tapijtreiniging verwijdert alle eieren, larven en het vuil dat motten naar uw tapijt trekt.

Als u denkt dat u last heeft van een mottenplaag, neem dan vandaag nog contact op met ons. Wij helpen u bij het oplossen van dit vervelende probleem. Indien nodig kunnen zij uw tapijt repareren en herstellen .