Perzische tapijt kopen? Waarom zijn ze zo duur?

Ooit een Perzisch tapijt willen kopen en af gevraagd waarom ze zo duur zijn? Ik wel. “Natuurlijk zijn die duur”, zeg je. “Ze worden handgemaakt in Iran, daar zit veel tijd in.

Hoe is het kleed gemaakt?

In deze video leggen wij stap voor stap uit hoe deze kunstwerken worden gemaakt.

Er zit een verschil de manier waarop het kleed gemaakt wordt. Perzische tapijten die handgemaakt worden hebben meer inspanning en tijd nodig. Daarnaast verschilt de knoopdichtheid, aantal knopen per vierkanter meter of centimeter. Een hoge knoopdichtheid betekent daarnaast ook een steviger tapijt. Een steviger tapijt gaat langer mee en stijgt dus ook in prijs.

Een wereld van verhalen

Het is dus niet gewoon een mooi tapijt. Achter veel Perzische tapijten gaat een wereld van verhalen en werk schuil. Dit is terug te zien in de symboliek en al de detail. Perzische tapijten met een speciale betekenis worden tegenwoordig in musea gehangen. Zelfs in Nederland, zo hangt er in het Joodse historisch Museum in Amsterdam en in het Friese Scheepvaart museum een Perzisch tapijt.

Nu ik dit weet, heb ik alleen maar meer bewondering voor Perzische tapijten. Je hoeft een Perzisch tapijt niet alleen maar aan te schaffen  om eroverheen te lopen, hij kan ook als wandkleed dienen. Hierdoor kan je toch genieten van de schoonheid ervan, zonder dat hij van mindere kwaliteit wordt. Daarnaast is detail bekijken dan een stuk makkelijker, niet?

Bekijk de collectie van Perzische tapijten.