Perzische tapijt kopen? Waarom zijn ze zo duur?

Perzische tapijt kopen: Waarom zijn ze zo duur?

Ooit een Perzisch tapijt willen kopen en af gevraagd waarom ze zo duur zijn? Ik wel. “Natuurlijk zijn die duur”, zeg je. “Ze worden handgemaakt in Iran, daar zit veel tijd in.” Maar 15.000 euro (?!) voor een tapijt betalen waar je elke dag overheen loopt. Bijna respectloos te noemen: dagelijks over een kunstwerk van 15.000 duizend euro heen lopen (probeer dat maar is in een museum). Ik zou de desbetreffende kamer niet meer in durven! Laten we er dieper induiken en kijken wat Perzische tapijten zo waardevol maakt.

De grote en detail in een tapijt

Logisch: hoe groter het kleed, hoe meer werk, hoe duurder. Elke knoop is een zweetdruppel meer. maar dit is het niet alleen. Er zit verschil tussen Perzische tapijten qua gedetailleerdheid. Het ene tapijt heeft een bloemenveld motief met allerlei symbolen erin verwerkt dit kost veel meer tijd dan een tapijt met een simpel motief en drie kleuren.

Hoe is het kleed gemaakt?

Daarnaast zit er een verschil de manier waarop het kleed gemaakt wordt. Perzische tapijten die handgemaakt worden hebben meer inspanning en tijd nodig, in tegenstelling tot tapijten die geweven worden. Daarnaast verschilt de knoopdichtheid, aantal knopen per vierkanter meter of centimeter. Een hoge knoopdichtheid betekent daarnaast ook een steviger tapijt. Een steviger tapijt gaat langer mee en stijgt dus ook in prijs.

Perzische tapijten worden van natuurlijke materialen gemaakt zoals schaapswol, zijde en katoen. Deze materialen zijn niet geschikt voor machines, waardoor machinale tapijten gemaakt worden van synthetische materialen zoals polyester en viscose. De tapijten die met de machine worden gemaakt zijn het makkelijkst te maken, maar zijn lang niet zo sterk als handgemaakte tapijten. Ze gaan dan ook niet zo lang mee als handgemaakte tapijten.

Wat is de conditie van het tapijt?

Bij het kopen van tapijten moet naast de grote, de gedetailleerdheid, de knoopdichtheid, de materialen die gebruikt worden ook gekeken worden naar de conditie van het tapijt. Is deze in perfecte staat dan zal dit ook in de prijs terug te zien zijn. vallen de gaten erin door de motten en zijn er slijtage plekken te zien, dan zal dit kleed meteen dalen in de prijs. Daarnaast heeft de leeftijd van het Perzische tapijt ook veel invloed op de prijs. Handgemaakte Perzische tapijten uit de 19e eeuw of eerder zijn zeldzaam en daardoor ook erg duur. Tapijten gemaakt na 1970 zijn een stuk goedkoper, maar hebben ook niet de charme die de oudere tapijten met zich meedragen.

Een wereld van verhalen

Het is dus niet gewoon een mooi tapijt. Achter veel Perzische tapijten gaat een wereld van verhalen en werk schuil. Dit is terug te zien in de symboliek en al de detail. Perzische tapijten met een speciale betekenis worden tegenwoordig in musea gehangen. Zelfs in Nederland, zo hangt er in het Joodse historisch Museum in Amsterdam en in het Friese Scheepvaart museum een Perzisch tapijt.

Nu ik dit weet, heb ik alleen maar meer bewondering voor Perzische tapijten. Je hoeft een Perzisch tapijt niet alleen maar te kopen om eroverheen te lopen, hij kan ook als wandkleed dienen. Hierdoor kan je toch genieten van de schoonheid ervan, zonder dat hij van mindere kwaliteit wordt. Daarnaast is detail bekijken dan een stuk makkelijker, niet?

Bekijk de collectie van Perzische tapijten.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *