Filter

Actieve filters

Toont alle 2 resultaten

Handgeknoopte tapijten

Handgeknoopte tapijten hebben hun wereldwijde bekendheid te danken aan hun gedetailleerde schoonheid. Al eeuwenlang worden vanuit Perzië, nu Iran, de prachtigste tapijten vervaardigd. De laatste eeuw zijn daar grote spelers als Turkije en India bij gekomen. Echter, de tapijten die nog met de hand geknoopt worden komen veelal uit Iran. Het is een ambacht dat zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en is doorgegeven van generatie op generatie.

Een tapijt met de hand knopen is een project waar soms jaren overheen gaat. Bij het knopen komt een opperste staat van nauwkeurigheid, concentratie en zorgvuldigheid kijken. In veel gevallen worden de patronen eerst uitgetekend voordat het knopen daadwerkelijk begint. Dit om fouten te voorkomen.

Handgeknoopte tapijten zijn duurzaam

Doordat het knopen met de hand gedaan wordt zijn de tapijten uiterst sterk. Veel tapijten worden ook met machines gemaakt, zoals in India waar veel namaak wordt gemaakt. Maar deze machinale tapijten gaan niet zo lang mee als handgeknoopte tapijten. Dit omdat sterke wol, katoen en zijde niet in een machine verwerkt kan worden. Voor machinale tapijten wordt synthetische wol gebruikt, wat veel minder sterk is dan echte wol. Daarnaast is de knoop minder strak, waardoor eerder slijtage op kan treden.

Handgeknoopte tapijten zijn erg duurzaam. De wol, katoen en zijde zijn natuurlijk producten en zoals eerder genoemd ijzersterk. De tapijten gaan dus lang mee, en zijn zeer geschikt voor tweedehands gebruik. Daarnaast komt er geen machine bij kijken, enkel hand en spandiensten door wevers in professionele studio’s.

Het verhaal achter een tapijt

Wist u dat er in alle symbolen en patronen een verhaal zit? Veel wevers proberen een betekenis aan hun tapijt mee te geven. Zo kan er een verhaal afgebeeld worden, of kan het tapijt geïnspireerd zijn door de omgeving van de wevers. Ook worden veel symbolische elementen toegevoegd. Veel van deze symbolen zijn gevoelsmatig. Zo kunnen ook de kleuren dingen betekenen. Rood staat voor mannelijkheid en een blijde jeugd. Zo staat blauw voor gezag, lucht, kracht en ouderdom.

Een handgeknoopt tapijt is nog lang niet uit de mode. Het is zelfs weer helemaal terug. Vooral de vervaalde oude tapijten doen het goed in ieders interieur. Een handgeknoopt tapijt geeft je kamer sfeer en warmte. Ook worden handgeknoopte tapijten nog vaak gebruikt in rechtbanken, overheidsgebouwen en publieke instellingen. Ze stralen namelijk gezag, luxe en warmte uit. De meeste bekende zijn Perzische tapijten en Oosterse tapijten.

Wat voor tapijt past er in uw woning?

Er is tegenwoordig een breed assortiment aan handgeknoopte tapijten beschikbaar. Van de ouderwetse rode met blauw tapijten met veel detail tot egale vervaagde tapijten. Bij iedere interieurstijl, kleur en persoonlijk smaak past wel een tapijt. Zo is er ook de keus tussen een hoge of lage pool, de grootte van het kleed en zijn alle kleuren beschikbaar.

Een tapijt is daarnaast op verschillende manieren inzetbaar. Meest voor de hand liggend is natuurlijk op de grond om overheen te lopen. Maar tapijten zorgen ook voor goede akoestiek als u ze aan de muur hangt. Daarnaast kunt u er dan optimaal van genieten omdat het kleed minder schade oploopt en alle details beter zichtbaar zijn. Ook geeft een tapijt, waar hij ook hangt of ligt, een warme sfeer.

Waarom zijn ze zo duur?

Antieke tapijten en kelims zijn in verhouding duurder dan een vintage vloerkleed of moderne vloerkleden maar waarom zij ze zo duur?

De prijs van handgeknoopte tapijten kan voor velen een obstakel zijn om een handgeknoopt tapijt daadwerkelijk te kopen. Ze hebben niet door hoeveel handwerk, uur en materialen er in een tapijt gaan zitten. Maar wie voor luxe gaat, doet zich goed aan een handgeknoopt tapijt. Het is duurzaam, bijzonder en een prachtige toevoeging aan het interieur.

Deze website gebruikt cookies